Компанія Waymo створить парк безпілотних електричних роботаксі (ФОТО)

Компанія Waymo створить парк безпілотних електричних роботаксі (ФОТО)

Компанія з виробництва безпілотних автомобілів Alphabet Waymo у партнерстві з китайським автовиробником Geely працюють над створенням парку повністю електричних безпілотних роботаксі. Про це повідомила пресс-служба компанії Waymo.

Автомобілі спроектують у Швеції, де Geely володіє шведським автовиробником Volvo. Їх адаптують на основі повністю електричного п'ятидверного автомобіля Zeekr від Geely. Потім Waymo оснастить автомобілі апаратним та програмним забезпеченням, необхідним для автономного водіння. Waymo планує вийти із парком роботаксі на ринок США.

Waymo роблять автомобіль схожим на мінівен. Фото: сайт Waymo

На концептуальних зображеннях готового автомобіля, якими поділився Waymo, показано авто, спеціально розроблене для автономних поїздок.

Він має плоску підлогу, низьку висоту сходинки та конструкцію без стійок для зручного входу та виходу, а також розсувні двері, відкидні сидіння та багато місця для голови. У Waymo додали, що у нових моделей буде інтер'єр без керма та педалей – просто екран.

У авто не буде керма та педалей. Фото: сайт Waymo

Примітно, що концепції Waymo роблять автомобіль більш схожим на мінівен, тоді як Geely Zeekr 001 має дизайн, який більше схожий на щось середнє між універсалом та позашляховиком.

В даний час автомобільний світ переживає етап перетворення. Нові стартапи постійно дивують своєю незвичністю. Наприклад, африканський стартап Phractyl запропонував нову концепцію аеротаксі — з крилами, що нахиляються, кабіною і "пташиними" лапами. Максимальна швидкість такого таксі 180 км/год, запас ходу – 150 км.

Розробкою літаючих таксі займаються і інші компанії. На авіасаміті в Тулузі було представлено модель CityAirbus NextGen. Це повітряне судно, оснащене електродвигуном і схоже на вертоліт із лопастями, як у спіннера. 

Крім того, американська компанія Joby Aviation має намір почати надавати послуги аеротаксі у 2024 році. Цього року компанія показала політ свого літаючого електротаксі.