Мінінфраструктури перевіряє маршрути для суден у Чорному морі, щоб унеможливити блокування судноплавства

Мінінфраструктури перевіряє маршрути для суден у Чорному морі, щоб унеможливити блокування судноплавства
Українські порти продовжують працювати без обмежень. Фото: пресслужба АМПУ

За дорученням Міністерства інфраструктури України Держгідрографія розпочала позапланову перевірку структури рельєфу дна у північно-західній частині Чорного моря. Роботи проводять, щоб унеможливити блокаду портів Одеської затоки та гарантувати можливість судноплавства в цьому районі моря.

Про це повідомила пресслужба Мінінфраструктури.

У відомстві пояснюють, що перевірка пов'язана із планами Росії провести військові навчання у Чорному морі. Це може ускладнити прохід торговельних суден до українських морських портів.

"Через небезпеку плавання на підходах до морських портів Одеської затоки торговим судам рекомендується використовувати морський коридор у районі Дністровської банки між західним кордоном району навчань РФ та південно-східним краєм Дністровської банки", - зазначили у відомстві.

При плаванні суднам, що прямують до портів Одеської затоки, необхідно дотримуватись ізобатів глибин 20 метрів. За результатами гідрографічних робіт 2017 року, у цьому районі глибини становлять від 15 до 22 метрів. Тому Держгідрографія має уточнити та точно з'ясувати маршрути, якими судна зможуть безперешкодно дістатися до портів.

Гідрографічні роботи продовжаться до кінця дня 14 лютого. А результати опублікують негайно, наголосили у Мінінфраструктурі.

"Ми робимо все, щоб не допустити будь-яких спроб блокування української логістики, зокрема морем або небом. Саме економічна та соціальна стабільність у країні є найкращим інструментом протидії інформаційній війні, зокрема, сіянню паніки", - зазначив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Нагадаємо, на початку лютого Російська Федерація повідомила про блокування частини акваторії Чорного та Азовського морів, а також Керченської протоки під приводом проведення військово-морських навчань.

У свою чергу Мінінфраструктури заявило, що такі дії Росії можуть викликати складні економічні та соціальні наслідки для портів України.

Пізніше Росія повідомила Україну про відміну перекриття ділянок в Азовському морі для проведення військово-морських навчань. При цьому щодо блокування судноплавства в Чорному морі ситуація залишається без змін.