Росія зняла блокаду українських портів в Азовському морі: ситуація на Чорному морі без змін

Росія зняла блокаду українських портів в Азовському морі: ситуація на Чорному морі без змін
Росія зняла блокаду українських портів в Азовському морі: ситуація на Чорному морі без змін

Росія повідомила Україну про відміну перекриття ділянок в Азовському морі для проведення військово-морських навчань. Щодо блокади Чорного моря, то поки ситуація залишається без змін.

Про це повідомив керівник організації "Інститут Чорноморських стратегічних досліджень" Андрій Клименко.

"О 16:43 10.02.2022 управління навігації та океанографії Міноборони РФ повідомило про відміну перекриття району Азовського моря на північ від Керченської протоки", — написав Клименко.

Також Клименко обвів червоним повідомлення про відміну навчань, яке, на його думку, означає і скасування перекриття ділянок у Керченській протоці.

При цьому він уточнив, що навчання у Чорному морі не припинено, а отже, і заборонені зони там залишилися.

"Щодо блокади Чорного моря, то поки ситуація залишається без змін. Порти Чорного моря — це 95% українського експорту, порти Азова — 5%. Отже це майже половина всього експорту України", — зазначив керівник організації.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що військові РФ планують закрити для судноплавства райони Чорного та Азовського морів з 13 по 19 лютого нібито через те, що там відбуватимуться ракетні та артилерійські навчання російського флоту.

Через заяву про блокування частини акваторії Чорного моря, Азовського моря та Керченської протоки Україна висловила рішучий протест. В українському МЗС заявили, що безпрецедентна з охоплення площа проведення маневрів практично унеможливлює судноплавство в обох морях.

Наприкінці січня 2022 року Росія вже проводила навчання у Чорному морі, у яких брали участь понад 20 кораблів. Вони відпрацьовували організацію зв'язку, безпечне маневрування у районах з інтенсивним судноплавством, протиповітряну оборону у морі.

Після проведення артилерійських стрільб по мішеням, що імітують кораблі, та засобам повітряного нападу умовного супротивника російські кораблі повернулися до місць базування.