НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,96

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,53

41,47

EUR

46,45

46,30

Молочний ринок України на порозі дефіциту: експерти прогнозують зростання цін

Молочний ринок України на порозі дефіциту: експерти прогнозують зростання цін
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

У другій половині червня на українському молочному ринку спостерігається стабілізація закупівельних цін, проте експерти прогнозують можливе зростання цін у найближчій перспективі через потенційний дефіцит молока-сировини.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомили в Асоціації виробників молока.

За даними аналітика Асоціації виробників молока Георгія Кухалейшвілі, середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку станом на 20 червня склала 13,69 грн/кг без ПДВ, що лише на 4 копійки менше, ніж місяць тому. Подібна ситуація спостерігається і з цінами на молоко вищого та першого ґатунків.

Кухалейшвілі зазначає, що стабілізація цін пов'язана з досягненням балансу між виробництвом та переробкою молока-сировини. Ключовим фактором цінової стабільності стала активізація експортної діяльності українських молочних компаній.

Однак, експерти прогнозують можливе підвищення цін на молоко-сировину вже наприкінці першої декади липня. За попередніми оцінками АВМ, в Україні очікується скорочення виробництва молока-сировини на 2% в 2024 році. Це може призвести до нестачі сировини для задоволення потреб у молочному жирі у другій половині поточного року.

Стримуючим фактором для зростання цін може стати лише обмеження обсягів переробки молока на заводах через погіршення енергетичної кризи в Україні внаслідок російських ракетних і авіаударів.

Ситуація на молочному ринку України залишається динамічною, і учасники ринку уважно слідкують за розвитком подій, готуючись до можливих змін у ціноутворенні та доступності молочної продукції.

В Україні стали більше виробляти молока

Тепла погода в Україні вплинула на зростання виробництва молока-сировини, тож на внутрішньому ринку виникли його надлишки. Суттєвий приріст надою відбувся в господарствах населення.

В квітні 2024 року господарства усіх категорій виробили 625,4 тис. тон молока-сировини, що на 8% більше порівняно до березня поточного року, але на 3% менше порівняно до квітня 2023 року.

При цьому, у січні-квітні 2024 року обсяги надоїв склали 2 млн 114,8 тис. тон, що на 1,5% менше порівняно до минулорічного періоду. За проаналізований період частка підприємств у виробництві молока-сировини склала 40%, а господарств населення – 60%.

Джерело фото: ua.depositphotos.com