У Мінагрополітики озвучили, коли може запрацювати система аналізу зерна на походження з окупованих РФ територій

зерно
Фото: ua.depositphotos.com

Україна та Велика Британія розробляють систему для точного визначення походження зерна, що експортується Росією. Запуск системи, що базується на лабораторному аналізі та порівнянні зразків зерна, очікується вже в серпні-вересні цього року.
Про це повідомив  в. о. міністра аграрної політики України Тарас Висоцький в інтерв'ю NV.

Побудуйте ефективну HR-стратегію вашого бізнесу HR Wisdom Summit від Delo.ua та Ekonomika+
17 липня HR-лідери OLX Робота, Shell, ArcelorMittal та ще понад 30 великих компаній поділяться найкращими практиками адаптації ветеранів у робоче середовище, підтримання ментального здоров’я команди, наймання в умовах кадрового голоду та використання інновацій в HR
Забронювати участь

Нова система, що базується на високоточному лабораторному аналізі та порівнянні зразків зерна, дозволить встановити походження зерна з точністю до регіону. Наразі завершується формування порівняльної бази даних зразків зерна з різних регіонів України, що дозволить порівнювати їх з пробами, взятими з суден.

"Є специфіка регіону, ґрунту, що може підтвердити, що цей штам може бути лише з Херсонщини чи Запоріжжя тощо. От зараз є ідея з британцями запустити цей лабораторний аналіз. Для цього напрацьовувалася порівняльна база. Ми надавали зразки, які у нас є в доступі з цих регіонів. Потім можна брати пробу з судна Х, і довести — так, це наше зерно", - розповів Висоцький.

За попередніми оцінками, запуск системи очікується в кінці літа - початку осені 2024 року, тобто у період з серпня по вересень.

Крім того, результати лабораторного аналізу, які підтверджують, що зерно на судні було викрадено з окупованих територій України, можуть бути використані як підстава для юридичних дій проти власників та перевізників цього зерна.

Однак, застосування конкретних заходів, таких як арешт судна або накладення штрафних санкцій, залежить від декількох факторів, включаючи країну реєстрації судна, його власника та застосовне законодавство.

Додамо, що Україна ще у 2022 році використовувала супутникові знімки, щоб відстежувати судна, які перевозили ймовірно крадене зерно, та зверталася до потенційних покупців із закликом відмовитися від придбання. Проте, такі докази на основі супутникових знімків виявилися недостатніми, оскільки Росія також є великим виробником зернових.

Нагадаємо, що першою країною, яка, як очікується, розпочне впровадження на практиці британської системи аналізу українського зерна на предмет регіону похождення, має стати Литва.

Джерело фото: ua.depositphotos.com