НБУ курс:

USD

41,54

-0,00

EUR

45,00

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

45,30

45,10

Українські виробники підняли ціни на цибулю: скільки коштує кілограм

Українські виробники підняли ціни на цибулю: скільки коштує кілограм
Фото: Depositphotos

Після тривалого періоду затишшя в Україні знову почали рости ціни на цибулю торішнього врожаю.

Як забезпечити розвиток і стійкість компаній: досвід TERWIN, NOVUS, Arcelor Mittal, СК ІНГО та 40 інших провідних топменеджерів та державних діячів.
11 квітня на Business Wisdom Summit дізнайтесь, як бізнесу адаптуватися до нових регуляторних вимог, реагувати на зміни та залучати інвестиції у нинішніх умовах. Реальні кейси від лідерів українського бізнесу.
Забронювати участь

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit.

На думку гравців ринку зростання цін у цьому сегменті пов'язане із помітним скороченням пропозиції в умовах сезонного виснаження запасів цибулі в українських господарствах. При цьому торговельна активність на ринку цибулі трохи прискорилася, що також сприяє зростанню цін.

Так, на сьогоднішній день фермери пропонують цибулю в межах 12-18 грн/кг ($0,30-0,45/кг), що в середньому на 39% дорожче, ніж наприкінці минулого тижня. У той же час вони зізнаються, що більш суттєво підвищити ціни їм поки не вдається, оскільки покупці все частіше залишаються незадоволені якістю цибулі.

Аналітики зауважують, що на даний момент цибуля в Україні все ж коштує в середньому на 64% дешевше, ніж на початку травня минулого року. При цьому виробники не впевнені, що їм вдасться й надалі підвищувати ціни на цю продукцію, оскільки якість цибулі у сховищах стрімко погіршується.

Ціни на овочі в Україні

Українські фермери змушені знижувати ціни на картоплю. В середині квітня оптові ціни на цей овоч в Україні опустилися до 12-17 грн/кг, що в середньому на 14% дешевше, ніж наприкінці першої декади місяця.

Також українські фермери почали підвищувати ціни на білокачанну капусту минулорічного врожаю. Причиною зростання цін є сезонне зменшення кількості цього овочу на ринку на тлі високого попиту. 

Натомість почали знижуватись відпускні ціни на столові буряки, оскільки попит на них також досить впав. В першій декаді квітня буряк в українських господарствах продавали по 8-14 грн/кг.

Також на українському ринку знижуються ціни на моркву - через те, що фермери активно розпродають запаси даної продукції зі сховищ. Відвантаження цієї продукції велися вже по 7-10 грн/кг.

Знижуються ціни і на томати – у третій декаді квітня основні продажі місцевих помідорів проводились в межах 90-120 грн/кг ($2,28-3,04/кг).

Фото: ua.depositphotos.com