НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

В Україні діють шахрайські схеми щодо надання держдопомоги аграріям

поле
Фото: Одеська ОВА

Мінагрополітики попередило про поширення шахрайських схем щодо надання аграріям державної допомоги.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба аграрного відомства.  

Зазначається, що на сьогодні, в тому числі через соціальні мережі, масово поширюються шахрайські схеми, де аграріям пропонують за окрему плату зареєструвати в Державному аграрному реєстрі заявку на отримання бюджетної субсидії. 

"Мінагрополітики заявляє, що подання заявки на отримання бюджетної допомоги абсолютно безкоштовне. Право на державну компенсацію має кожен сільгоспвиробник, зареєстрований в ДАР, і який відповідає критеріям тієї чи іншої бюджетної програми", - йдеться у повідомленні відомства.

В Мінагрополітики наголошують, що будь-які пропозиції щодо «допомоги» за окрему плату – шахрайство, про яке необхідно повідомляти правоохоронні органи.

"Мінагрополітики звертається до аграріїв не довіряти шахраям, які пропонують свою «допомогу» в отриманні бюджетних субсидій", - підкреслюють у відомстві. 

Уряд розробив механізм надання спеціальних субсидій для аграріїв

Кабінет Міністрів ухвалив програму підтримки аграріїв на прифронтових територіях. Вона передбачає виплату 1 000 гривень за гектар угідь для фермерів, які працюють у зонах потенційних бойових дій, і 2 000 гривень за гектар для тих, хто веде діяльність безпосередньо на територіях бойових дій. 

Заявки можна буде подавати в Державному аграрному реєстрі. Орієнтовний термін приймання заявок - з 10 вересня по 25 вересня  2024 року. 

Програми підтримки сільськогосподарських виробників

Програма часткової компенсації державою вартості сільгосптехніки та обладнання українського виробництва в Україні стартувала 8 квітня.

Крім програми компенсації вартості вітчизняної сільськогосподарської техніки загалом у 2024 році є такі програми з підтримки сільськогосподарських виробників:

  • "Доступні кредити 5-7-9". Агровиробники можуть отримати кредит до 90 млн грн, а підприємства з переробки – до 150 млн грн.
  • Підприємці, які обробляють до 500 га,  можуть отримати гарантію на кредит через Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Згідно з програмою, виробник може зменшити заставу під кредит вдвічі. Ця програма також важлива для аграріїв, які займаються садівництвом.
  • Гранти на розвиток садів і теплиць - до 7 млн гривень або 10 млн гривень відповідно. Гроші після затвердження проєкту виплачують протягом місяця.
  • Компенсація до 50% вартості відновлення та будівництва меліоративних систем. Це стосується прокладки труб, водовідведення, дощувального обладнання. Програма актуальна для фермерів,  що займаються насінництвом, садівництвом та вирощуванням овочів. В Держбюджеті на 2024 рік закладено 200 млн грн.