НБУ курс:

USD

41,35

--0,10

EUR

46,15

--0,09

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

ФГВФО анонсував повторний аукціон з продажу активів Укрбудінвестбанку

ФГВФО анонсував повторний аукціон з продажу активів Укрбудінвестбанку
Фото: сайт Укрбудінвестбанку

3 жовтня 2024 року в системі Prozorro.Продажі відбудеться аукціон з продажу активів Укрбудінвестбанку, що ліквідується Фондом гарантування вкладів. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Згідно з повідомленням, на повторні торги у складі лоту GL19N026586 виставлено права вимоги за кредитними договорами та дебіторська заборгованість.

У забезпечення виконання зобов’язань перед банком оформлено готельний комплекс на Закарпатті (с. Поляна) загальною площею 341,9 кв. м, що складається з кількох котеджів.

У ФГВФО звертають увагу, що на продаж виставлено не заставне майно, а право стягнути з боржника заборгованість або заставне майно у судовому чи позасудовому порядку.

Початкова ціна – 48,7 млн грн, що відповідає загальній заборгованості за активами.

Як проходитимуть торги

Зазначається, що торги будуть проходити за голландською моделлю аукціону.

Участь в аукціоні можуть узяти як юридичні, так і фізичні особи, окрім Російської Федерації або осіб, пов'язаних з державою-агресором. На кількох попередніх торгах, зокрема за англійською моделлю аукціону, активи не знайшли свого покупця.

Детальна інформація про активи та умови участі у торгах – за посиланням. Публічні паспорти активів доступні для перегляду тут.

Кошти, отримані від продажу активів, будуть спрямовані на задоволення вимог кредиторів Укрбудінвестбанку.

Нагадаємо, що у квітні Фонд гарантування вкладів фізичних осіб вже виставляв на продаж право вимоги за кредитними договорами Укрбудінвестбанку, забезпеченими готельним комплексом у селі Поляна на Закарпатті, яке також відомо своєю мінеральною водою та комерційною нерухомістю у Вінницькій області. Початкова ціна лоту становила 46,86 мільйона гривень. Втім, ці торги щодо нього, а також наступні в травні зрештою не відбулися.

Ліквідація УБІБ: причини

У серпні 2023 року НБУ відніс Укрбудінвестбанк до категорії проблемних у звʼязку з тим, що фінустанова не виконала рішення регулятора про обмеження здійснення окремих видів операцій.

Як зазначали в Нацбанку, після цього фінансовий стан УБІБ суттєво погіршився, а менеджмент та власники не вжили належних заходів для запобігання настання неплатоспроможності. 

Через те, що Укрбудінвестбанк, зокрема, не виконав письмову вимогу НБУ, не врахував у повному обсязі зауваження до плану заходів, не здійснив дієвих заходів щодо поліпшення фінансового стану та приведення своєї діяльності у відповідність до вимог законодавства, 7 вересня його було визнано неплатоспроможним.

3 жовтня 2023 року Фонд гарантування вкладів надіслав Нацбанку пропозицію про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію Укрбудінвестбанку відповідно до плану врегулювання неплатоспроможної фінустанови, і вже 5 жовтня було вирішено відкликати його банківську ліцензію та ліквідувати.

Хто власник Укрбудінвестбанку

Раніше співвласником УБІБу був зять народної депутатки Юлії Тимошенко Артур Чечоткін, якому належало 46,31% акцій банку. Однак у червні 2020 року він продав свою частку й вийшов зі складу акціонерів.

Згідно з даними станом на 1 січня 2023 року, власниками фінустанови були Світлана Дем’яненко (74,93%), Юлія Подгорниц, Людмила Міневич (по 9,9%) і Наталя Шишова (5,27%).