У ЄС не планують знімати санкції проти російських банків через зернову угоду

Петер Стано
Офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано. Фото: скриншот / Twitter чиновника

Європейський Союз може помʼякшити чи зняти санкції проти російських банків лише після завершення війни РФ проти України. Про це заявив офіційний представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано в коментарі російському пропагандистському виданню "Известия".

Росія вимагає перепідключення "Россільгоспбанку" до міжнародної платіжної системи SWIFT в рамках зернової угоди, яка була продовжена минулого тижня.

"Щодо де-SWIFT-інгу російських банків – це частина санкцій, запроваджених Євросоюзом та іншими країнами", – висловився Стано.

Він зазначив, що безперешкодним торговельним потокам й експорту продовольства та сільгосппродукції через Чорне море заважає лише війна. За його словами, російська агресія поглибила і без того серйозні глобальні проблеми продовольчої безпеки.

"Санкції ЄС не стосуються торгівлі сільськогосподарською та харчовою продукцією, включаючи пшеницю та добрива, між третіми країнами та Росією: між ними, як і раніше, існують варіанти платежів", – додав єврочиновник.

Нагадаємо, 17 травня 2023 року стало відомо, що зернову ініціативу, яка має на меті гарантування безпечного проходу суден з українських чорноморських портів для експорту продовольства, продовжили ще на 2 місяці – до 18 липня.

До цього в Москві погрожували вийти з угоди, якщо не буде виконано низку умов. Ішлося, зокрема, про розблокування зарубіжних активів та рахунків російських компаній, пов'язаних із продовольством та добривами, а також поновлення постачання сільгосптехніки, запчастин та сервісного обслуговування. Крім того, РФ хотіла відновлення роботи аміакопроводу "Тольятті-Одеса".

Своєю чергою посол України в Туреччині Василь Боднар розповідав, що зернова угода визначає функціонування коридору з українських портів у міжнародні, але не передбачає задоволення жодних потреб Росії.