НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Російські олігархи отримали частку в найбільшій нафтовій компанії Британії: як так сталося

Російські олігархи Михайло Фрідман та Петро Авен
Російські олігархи Михайло Фрідман та Петро Авен. Фото: росЗМІ

Інвестиційна компанія LetterOne, серед співвласників якої російські мільярдери Михайло Фрідман та Петро Авен, придбала 15% акцій Harbour Energy, що є найбільшим виробником нафти у Великій Британії. 

Про це повідомляє ВВС.

Зазначається, що згідно з умовами угоди, LetterOne не матиме права голосу в Harbour Energy, але отримає частку прибутку у вигляді дивідендів.

Видання звертаю увагу, що LetterOne не потрапила під санкції, і російські олігархи не мають контактів з компанією та не отримують жодної частки її прибутку. 

Фрідман і Авен потрапили під санкції Британії в березні 2022 року одразу після того, як країна-агресор РФ вторглася в Україну. Разом вони володіють трохи менше 50% вище вказаної бізнес-групи.

До того ж акції LetterOne потенційно можуть перетворитися на акції з правом голосу, якщо проти олігархів Фрідмана та Авена перестануть діяти санкції.

За словами представника LetterOne, компанія прагне робити довгострокові інвестиції у важливий бізнес.

«Ми пишаємося тим, що є частиною більшого, сильнішого енергетичного бізнесу Великої Британії, який зміцнить енергетичну безпеку, збільшить інвестиції та створить робочі місця, одночасно допомагаючи досягти амбітних цілей країни щодо енергетичного переходу» — цитують його слова у BBC.

"Уряду Великої Британії та Harbour слід було б триматися якомога далі від цієї угоди. Компанії, яка частково належить російським олігархам, котрі потрапили під санкції, і яку консерватори вважали занадто великим ризиком для безпеки,  було передано великий шматок найбільшого виробника нафти у Великій Британії", – прокоментував керівник відділу дослідження викопного палива в агітаційній групі Global Witness Луї Вілсон.

У 2022 році британський уряд змусив LetterOne продати регіонального постачальника широкосмугового зв'язку Upp через побоювання, що він становить "ризик для національної безпеки".

LetterOne заперечує це та оскаржує це рішення.

Harbour Energy є найбільшим виробником нафти та газу у водах Великої Британії. Вона купила більшу частину нафтогазовидобувних активів німецької фірми Wintershall DEA в хімічного гіганта BASF. LetterOne була співвласником Wintershall, і її акції обміняли на акції Harbour Energy.

Нагадаємо, суд Європейського Союзу 10 квітня скасував персональні санкції проти російських олігархів Петра Авена та Михайла Фрідмана — основних акціонерів російського фінансово-інвестиційного консорціуму "Альфа-Груп".

Суд дійшов висновку, що навіть якщо Фрідман і Авен мають тісні зв’язки з російським диктатором Володимиром Путіним,  це не означає, що вони підтримували дії чи політику Кремля проти України, або що вони фінансували російську владу.

Водночас, в Україні арештували усі українські активи російських олігархів Михайла Фрідмана, Петра Авена й Андрія Косогова. Йшлося про активи на 17 млрд гривень.

Арешт охопив 100% акцій ПрАТ "Київстар" й частку "Київстару" в ТОВ "Хелсі Україна".

Наприкінці липня 2023 року уряд націоналізував "Сенс банк", співвласниками якого були Фрідман та Авен. Також суд арештував активи "Моршинської", яка теж належала Фрідману, на 53,4 млн грн.