НБУ курс:

USD

41,27

-0,00

EUR

45,46

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,57

41,50

EUR

46,13

46,00

Суд стягнув у дохід держави борги ТРЦ Ocean Plaza перед Ротенбергом

Суд стягнув у дохід держави борги ТРЦ Ocean Plaza перед Ротенбергом
Фото: facebook.com/OceanPlaza

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Міністерства юстиції, наклавши санкції на російського олігарха Аркадія Ротенберга, його сина та ще двох підприємців. Санкції, передбачені статтею, включали стягнення у дохід держави прав вимоги за кредитним договором до ТРЦ Ocean Plaza. Про це повідомила пресслужба суду.

"Колегія суддів Вищого антикорупційного суду задовольнила позовну заяву Міністерства юстиції України до російського бізнесмена, його сина та ще двох осіб, та застосувала до них санкцію, передбачену пунктом 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції»", - йдеться у повідомленні.

ВАКС ухвалив рішення стягнути у дохід держави:

  • Право вимоги за кредитним договором між ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ СОЮЗ «ЛИБІДЬ» та компанією «Ethoder Investments Limited», включаючи заборгованість за кредитом у розмірі 148,5 мільйонів доларів та заборгованість за відсотками в сумі 67,6 мільйонів доларів.
  • Право вимоги за договором іпотеки між ТОВ «ІНВЕСТИЦІЙНИЙ СОЮЗ «ЛИБІДЬ» та компанією «Ethoder Investments Limited».
  • Право вимоги за договором застави між ТОВ «АВАНГАРД-ВІЛАРТІ» та компанією «Ethoder Investments Limited».

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Нагадаємо, 11 червня Міністерство юстиції подало до Вищого антикорупційного суду позовну заяву з проханням списати права вимоги за кредитом компанії-власника торгового центру Ocean Plaza у Києві перед кіпрською компанією російського олігарха Аркадія Ротенберга, що дозволить Фонду державного майна запустити процес приватизації ТРЦ. 

Звідки в Ocean Plaza борг на 200 мільйонів доларів

Формальним власником Ocean Plaza було українське ТОВ "ІС Либідь". Гроші для придбання Ocean Plaza товариство отримало від материнської Ethoder Investments Limited у кредит.

Сума кредиту становила 150 мільйонів доларів, з процентною ставкою 20% річних у доларах. Як заставу для забезпечення цієї угоди використали майбутній об’єкт нерухомості. Компанія Ethoder зараз належить Ротенбергам.

Як відомо, Ротенбергам належало 66,65% у статутному капіталі ТОВ "ІС "Либідь".

Вищий антикорупційний суд встановив, що з 2013 по 2020 рік ТОВ "ІС Либідь" виплатило 249,8 мільйона доларів відсотків. Весь цей час виплачували лише відсотки, залишаючи основну суму заборгованості незмінною, щоб виводити прибуток на офшори на Кіпрі.

Для того, щоб Ротенберг дійсно позбувся Ocean Plaza як активу і не зміг через суд вимагати від держави борг, Мін'юст і подав позов.

Ocean Plaza: конфіскація активу в росіян

У серпні 2022 року ТРЦ Ocean Plaza, серед кінцевих бенефіціарних власників якого були громадяни РФ, передали в управління Нацагентства з розшуку та менеджменту активів.

Навесні 2023-го Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення конфіскувати активи російських бізнесменів Аркадія та Ігоря Ротенбергів. Зокрема, йшлося про цей торговельно-розважальний центр.

Пізніше стало відомо, що Ocean Plaza перейшов у власність держави – рішення про конфіскацію двох третин ТРЦ, які належали російським представникам, набрало чинності.

А в червні Кабінет міністрів України передав уже державну частку Ocean Plaza в управління Фонду держмайна.

Наразі Фонд державного майна України готує до продажу державну частку в ТРЦ  "Ocean Plaza". Стартова ціна активу становить 1,65 мільярда гривень.