НБУ зберіг чинну облікову ставку

НБУ зберіг чинну облікову ставку

Правління Національного банку України на засіданні 27 січня ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних, а також продовжити підвищення нормативів формування банками обов’язкових резервів. Такий рівень облікової ставки має зберігатися щонайменше до кінця першого кварталу 2024 року.

Про це повідомив голова НБУ Андрій Пишний під час пресбрифінгу щодо рішень Правління НБУ з монетарної політики.

В НБУ вважають, що таке рішення сприятиме подальшому зростанню привабливості гривневих активів, підтриманню курсової стабільності та поступовому зниженню інфляції.

Рівень облікової ставки визначали, рахуючись з нинішнім рівнем інфляції та прогнозами зміни показника. Крім того, Національний банк очікує незначного зростання реального ВВП у 2023 році – на 0,3%, у 2024 році - на 4,1%, а в 2025 році економічне зростання прискориться до 6,4%.

Регулятор розраховує, що надходження міжнародної підтримки та співпраця з МВФ дадуть змогу профінансувати значний дефіцит бюджету, а також підтримати міжнародні резерви на достатньому рівні. Загальний обсяг офіційного фінансування від МВФ у 2023 році може перевищити 38 млрд дол США

"Це дасть змогу уникнути емісійного фінансування бюджетного дефіциту у 2023 році та підтримати міжнародні резерви на достатньому рівні, навіть в умовах довшого збереження високих безпекових ризиків. Очікується, що на кінець 2023 року міжнародні резерви становитимуть близько 27 млрд дол. США й надалі зростатимуть", - пояснюють в НБУ.

Наразі базовий сценарій нового макропрогнозу передбачає відчутне зменшення безпекових ризиків з початку 2024 року.

"Інтенсифікація війни та вищий, ніж передбачається, дефіцит електроенергії внаслідок терактів росії, можуть суттєвіше обмежити економічну активність і посилити інфляційний тиск", - підкреслили в НБУ.

Враховують і інші ризики, такі як виникнення додаткових бюджетних потреб, відтермінування повернення значної частини громадян в Україну та потенційна додаткова міграція за кордон тощо.

Водночас очікується, що швидка реалізація плану відновлення України з відповідним надходженням офіційного та приватного фінансування відбудови може суттєво пришвидшити економічне зростання.

"З метою повернення інфляції на траєкторію стійкого зниження, а також підтримання курсової та макрофінансової стабільності в умовах високого рівня невизначеності Правління Національного банку вирішило зберегти облікову ставку на рівні 25%", - резюмували в НБУ.

Крім того, НБУ додатково підвищив вимоги до обов’язкових резервів банків. З 11 лютого на 5 в. п. збільшуються нормативи формування банками обов’язкових резервів за коштами на вимогу та на поточних рахунках юр- і фізосіб, а також за коштами вкладів і коштами на поточних рахунках інших банків-нерезидентів й кредитами, отриманими від міжнародних (крім фінансових) та інших організацій. Зокрема, з 5% до 10% – у національній валюті та з 15% до 20% – в іноземній валюті.

З 11 березня ці вимоги будуть підвищені на 10 в. п. Проте на цю частину резервів не поширюватиметься механізм покриття бенчмарк-ОВДП.      

Нагадаємо, ще на початку червня Нацбанк оголосив про підняття облікової ставки з 10% до 25% річних, лишаючи її незмінною до цього часу. Але в НБУ припускають, що упродовж 2023 року облікова ставка може знизитися на 2-4 в. п, ймовірно, навіть у першому півріччі нового року.