Через Prozorro організували тендерів на 59 млн грн за місяць: найдорожчі лоти

Тендери через Prozorro, найдорожчі лоти, публічні закупівлі
Найдорожчі тендери на Prozorro стосуються будівництва та поточного ремонту / Колаж: Delo.ua

На електронній платформі Prozorro протягом вересня тендери на публічні закупівлі оголошували 6 тисяч замовників. Загалом протягом місяця провели 22 тисячі торгів. Загальна очікувана вартість - 59 млрд грн. Хто що закуповував та хто на цьому заробив найбільше, розповіли в пресслужбі Міністерства економіки України. 

Найдорожчі тендери на Prozorro за вересень

В “рейтингу” найдорожчих електронних закупівель перше і друге місце одразу забрала Служба автомобільних доріг у Миколаївській області. Укравтодор в регіоні оголосив два тендери на 2,4 млрд грн та 2,2 млрд грн для “експлуатаційного утримання доріг”.

На третьомі місці “Укразалізниця” - компанія закупила 44 нових вагонів за 1,95 млрд грн. Серед них - і вагони для перевезення людей з інвалідністю. За УЗ йде тендер на реконструкцію теплових мереж за 1,3 млрд грн, який оголосив Департамент інфраструктури Сумської міськради. 

Закриває топ-5 найдорожчих тендерів оголошення про будівництво лікувально-реабілітаційного корпусу для ветеранів та ВПО від департаменту з питань будівництва та архітектури Рівненської ОДА (ОВА).

Інфографіка: Мінекономіки

У вересні найбільше грошей платників податків спрямували на закупівлю за напрямами:

  • будівництво та поточний ремонт – 20 млрд грн;
  • дорожні роботи та послуги – 13 млрд;
  • енергоносії – 5 млрд грн; 
  • транспортні засоби – 3,8 млрд грн;
  • медичне обладнання – 1,5 млрд грн.

Що закуповують найчастіше

На платформі Prozorro у вересні найчастіше оголошували тендери на закупівлю товарів/послуг для будівництва та поточного ремонту (2 300 тендерів). Крім того, популярними були тендери щодо енергоносіїв (2 200 оголошень), медичного обладнання (2000), харчових продуктів (1 500), фармацевтичної продукції (1500).

Деякі лоти втрачали в ціні

Завданням системи Prozorro є не лише прозорі закупівлі, але й пошук найкращих підрядників за найнижчою (ринковою) ціною. Тому часто вдається заощадити, знизивши вартість лоту. У вересні було декілька помітних кейсів:

  1. Тендер на будівництво школи з дитячим садочком та безбар'єрним простором у Ворзелі, за результатами якого департамент регіонального розвитку Київської ОДА (ОВА) заощадив 4 млн грн. Ціну вдалося зменшити з 432 до 428 млн грн.
  2. Закупівля 15 систем лінійних прискорювачів для лікування онкологічних захворювань. Тендер тривав з травня, його розпочинали МЗУ. Спершу очікувалось, що техніку закуплять за 1 млрд грн, проте переможець запропонував поставити апарати за 541 млн.

В цілому публічні замовники заощадили 2,5 млрд грн від очікуваної вартості. У вересні заявку на участь у тендерах подали 10 тисяч учасників, а в середньому на кожні торги подавали по 2 цінові пропозиції. 

Тендеры через Prozorro - хто заробив найбільше у вересні

  1. Тендер Міноборони, Нацгвардії та Укртрансгаз на постачання дизельного пального на 2 млрд грн виграла “Укрнафта”;
  2. Дорожні роботи на Дніпровщині, Миколаївщині та на замовлення 40-вої бригади тактичної авіації за 1,6 млрд грн проведе ТОВ “Автомагістраль-Південь”;
  3. ТОВ ”Буд Регіон” виграло тендер на 727 млн грн за ремонт доріг на Дніпровщині;
  4. ТОВ “Ростдорстрой ” – 714 млн грн за дорожні ремонти на Черкащині, Дніпровщині, Миколаївщині та у Дарницькому районі Києва;
  5. ГК “Автострада” стала переможцем тендеру також на дорожні роботи і отримає для цього 687 млн грн.