НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

В рамках Ukraine Facility буде створено інвестфонд на €16 млрд: хто зможе звернутися до нього

В рамках Ukraine Facility буде створено інвестфонд на €16 млрд: хто зможе звернутися до нього
Фото: ua.depositphotos.com

В Україні за програмою Ukraine Facility планують створити інвестиційний фонд на 16 мільярдів євро. Його джерелом наповнення будуть кошти міжнародних фінансових інституцій. Звернутися до нього зможуть громади і бізнес, які через війну зазнали суттєвих збитків.

Про це повідомила голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк, передає "Укрінформ".

Вона зазначила, що йдеться про створення в Україні до 2027 року інвестиційного фонду на суму в 16 млрд євро. Його планують запустити у рамках другого компоненту програми Ukraine Facility, за якою Україна отримає від ЄС 50 млрд євро. Серед майбутніх джерел наповнення цього фонду - міжнародні та європейські фінансові інституції, такі як Європейський банк реконструкції і розвитку, Європейський інвестиційний банк, Банк розвитку Ради Європи і Світовий банк.

За словами Шуляк, цей інвестфонд може стати суттєвою підтримкою для розвитку бізнесу, зокрема того, який бачитиме себе у розвитку будівельної сфери.

"Будемо очікувати, як цей фонд запрацює, щоб він допомагав і будівельній галузі у тому числі", – повідомила голова комітету ВР.

Будівельна галузь в Україні потребує значної підтримки

Шуляк зауважила, що через війну будівельна галузь, як і вся країна, стикнулася з величезною кількістю викликів. Війна призвела до фактичної зупинки нового будівництва та нестачі робочої сили на початку активної її фази. Частина чоловічого складу більшості будівельних компаній пішла до лав ЗСУ. Через війну були призупинені логістичні ланцюжки постачання будматеріалів, а відсутність заощаджень та відплив громадян за кордон призвели до зниження попиту на житло.

При цьому Шуляк наголосила, що для українських компаній, які працюють у сфері будівництва, відновлення країни може стати і можливістю відновлення бізнесу, оскільки відновлення зруйнованих об’єктів в Україні потребуватиме будівельних матеріалів та обладнання на суму понад 62,8 млрд дол.

"В умовах воєнного часу ці виклики підприємства не здатні вирішити самотужки. Тому уряд, країни-донори та міжнародні фінансові організації можуть відіграти важливу допоміжну роль. Якщо вони продемонструють впевненість у тому, що український сектор будматеріалів може задовольнити потреби у відновленні країни, це може підвищити довіру інвесторів та банківську спроможність підприємств у цьому секторі", – зазначила голова комітету ВР, додавши, що одним із інструментів такої допомоги і зможе стати інвестиційний фонд, створений в рамках Ukraine Facility.

Також вона повідомила, що для того, щоб бізнес тієї чи іншої громади отримав можливість долучитися до цього інвестиційного фонду, кожна громада повинна передусім створити умови для підприємців і для розвитку бізнесу на свої території.

"Це свого роду домашнє завдання, яке має виконати громада. Бізнес, що працює на її території, – це податки і, відповідно, її розвиток", - підсумувала Шуляк.

Фінансування Ukraine Facility

1 лютого Європейська Рада підтримала виділення Україні 50 млрд євро у рамках програми Ukraine Facility. Тоді рішення підтримали усі 27 країн-членів ЄС.

28 лютого Рада Європейського Союзу офіційно ухвалила рішення про старт програми Ukraine Facility, що передбачає виділення Україні 50 млрд євро на період з 2024 по 2027 роки для підтримки її економічного відновлення та інтеграції до ЄС.

20 березня Україна отримала перший транш фінансування від Європейського Союзу на суму 4,5 мільярда євро через Ukraine Facility, а 24 квітня від Євросоюзу надійшло ще 1,5 млрд євро за програмою.

8 травня посли країн-членів Європейського Союзу підтримали План для Ukraine Facility, погодившись з позитивною оцінкою документа, запропонованою Європейською Комісією, а 14 травня ЄС остаточно ухвалив План України, необхідний для реалізації програми Ukraine Facility.

За попереднім розрахунком, Україна має отримати: 2024 рік — 16 млрд євро; 2025 рік — 12,5 млрд євро; 2026 рік — 7,25 млрд євро; 2027 рік — 1,2 млрд євро; січень 2028 року — 1,32 млрд євро (за виконання індикаторів 4 кв. 2027 року).

Фото: ua.depositphotos.com