НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

1,2 ГВт нової розподіленої генерації: в Україні видано 187 договорів про приєднання до мереж

1,2 ГВт нової розподіленої генерації: в Україні видано 187 договорів про приєднання до мереж
Фото: ua.depositphotos.com

Станом на 15 вересня за спрощеною процедурою було укладено 187 договорів на підключення розподіленої генерації до електромереж із загальною потужністю 1 204 МВт. Про це  повідомив начальник управління департаменту з регулювання відносин у сфері енергетики НКРЕКП Юрій Остапʼюк, пише галузеве видання ExPro.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Також, за процедурою приєднання до газорозподільних систем видано 414 договорів та технічних умов на приєднання розподіленої генерації на загальну електричну потужність 1 410 МВт.

В Україні спростили умови реалізації проєктів розподіленої генерації

Нагадаємо, що у липні уряд з метою активізації розбудови розподіленої генерації для підтримки енергетичної системи й підготовки до майбутнього опалювального сезону ухвалив низку рішень, спрямованих на спрощення умов для будівництва, розміщення та підключення до мереж генерувальних установок.

Основні зміни стосуються кількох ключових напрямків.

Будівництво та розміщення генераційних установок. Скасовано необхідність отримання містобудівної документації, містобудівних умов і обмежень забудови земельної ділянки. Також більше не потрібно звітувати про результати експертизи проєктної документації, а сертифікат про прийняття в експлуатацію не є обов’язковим для початку експлуатації об'єкта.

Підключення до електричних мереж. Значно спрощено процедуру підключення: кількість необхідних документів зменшено з 7 до 2. Тепер для приєднання потрібні лише довідка від Військово-цивільної адміністрації (ВЦА) про потребу термінового підключення та графічні матеріали, які показують розташування установок. Термін видачі технічних умов скорочено з 10 до 2 днів.

Підключення до газових мереж. Термін підключення до газорозподільчих систем скорочено з 3 місяців до 1 місяця. Крім того, підприємцям більше не потрібно надавати копії документів, які підтверджують право власності або користування об'єктом та земельною ділянкою.

Підключення до теплових мереж. Процедури також стали значно швидшими: термін розгляду заяви та надання проєкту договору на приєднання скорочено з 10 до 1 дня. Кількість необхідних документів зменшено. Водночас плата за приєднання до теплових мереж не стягується, якщо місцева влада ухвалить рішення про виділення коштів з місцевого бюджету для компенсації витрат оператора мереж.

Ці заходи спрямовані на прискорення розвитку розподіленої генерації, особливо в умовах війни та відновлення енергетичної інфраструктури, яка зазнала значних пошкоджень.

Зауважимо, також Уряд запровадив інструменти фінансової підтримки реалізації проєктів розподіленої генерації: для підприємств малого та середнього бізнесу — розширення можливості програми «Доступні кредити 5-7-9 %» за напрямом будівництва і улаштування газотурбінних, газопоршневих та біогазових генераційних установок.

Для населення — запровадження кредитів на встановлення сонячних панелей з системами накопичення під 0 % річних. Сума кредиту за цією програмою може складати до 480 тисяч гривень, а термін кредитування - до 10 років.

Раніше Уряд оголосив про початок державної програми пільгового кредитування на закупівлю енергетичного обладнання як для громадян, так і для бізнесу.

Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків(ОСББ) можуть отримати компенсацію до 1 млн грн за встановлення сонячних електростанцій та до 2 млн грн за встановлення теплових насосів для опалення.

Фото: ua.depositphotos.com