НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Достроково з планового ремонту вийшов ще один атомний блок

Достроково з планового ремонту вийшов ще один атомний блок
ХАЕС. Фото: Міненерго

Сьогодні, 23 серпня, після планового ремонту і перезавантаження ядерного палива до енергосистеми підключено ще один атомний блок.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресс-служба Міністерства енергетики України.

Зазначається, що цей блок додасть 1000 МВт потужності та посилить стабільність енергосистеми і дозволить не застосовувати обмеження енергопостачання для споживачів.

"Енергетики дійсно роблять неймовірні речі у цій складній ситуації, щоб ми залишались зі світлом і теплом. Зараз достроково, але з дотриманням усіх безпекових норм вийшов з планового ремонту і обслуговування черговий атомний блок. Його підключення допоможе збалансувати енергосистему країни та уникнути обмежень електроенергії",- прокоментував міністр енергетики Герман Галущенко.

Він підкреслив, що атомна генерація - основа енергетичної стабільності та незалежності України.

Наразі атомна генерація забезпечує близько 60% споживання електроенергії.

Нагадаємо, наприкінці липня атомники змогли на 2 тижні раніше запланованих термінів завершити ремонти 2-х атомних блоків і підключити їх до енергосистеми. Це мало суттєвий позитивний вплив на зменшення наявного дефіциту в енергосистемі.

Але цього року НАЕК "Енергоатом" має відремонтувати ще два енергоблоки АЕС, щоб підготуватися до опалювального сезону. Підключити до системи їх планують до листопада 2024 року.

Зауважимо, міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що до кінця цього року Україна зможе додатково відновити 3 ГВт пошкодженої генерації, за умови що на це виділять необхідні кошти. Також завдяки допомозі партнерів в Україні вже працюють газоспалювальні установки, які забезпечують розподілену генерацію і таким чином підтримують енергосистему.

Планові ремонти атомних станцій

Зауважимо, безпечна та ефективна експлуатація ядерних реакторів вітчизняних АЕС потребує щорічного проведення планово-попереджувальних ремонтів, які включать перевантаження ядерного палива та обовʼязкові регламентні роботи.

Цього року "Енергоатом", як і торік, з випередженням графіка максимально швидко та якісно проводить планово-попереджувальні ремонти енергоблоків АЕС.

Додамо, що Україна більше не може собі дозволити планові ремонти атомних станцій під час опалювального сезону.

Тому енергоблоки українських АЕС взимку працюватимуть на максимумі та нарощуватимуть коефіцієнт використання встановленої потужності.