"Дуже складне питання": в Міненерго відповіли, чи наразі планується скасування заборони на експорт газу та вугілля

Герман Галущенко
Міністр енергетики України Герман Галущенко. Фото: Міненерго

Україна поки що збереже заборону на експорт газу та енерговугілля, щоб забезпечити національні інтереси. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко, передає "Інтерфакс-Україна".

"Це дуже складне питання. Безумовно, бізнес зацікавлений в експорті. Але вже ретроспективно можна точно сказати: якби він не був заборонений, то, з огляду на цінову кон'юнктуру європейських ринків, весь газ приватних власників був би в Європі", – висловився він.

За словами Галущенка, заборона експорту газу та вугілля гарантувала безпеку постачання енергоресурсів на внутрішньому ринку.

Він зазначив, що особливістю осінньо-зимового періоду, який завершився, була відсутність імпорту вугілля в Україну. А достатні запаси газу дозволили працювати на ньому вугільним блокам ТЕС, основним проєктним видом палива яких є вугілля-антрацит: це відбувалося в умовах дефіциту потужності через російські обстріли енергосистеми.

Нагадаємо, в червні 2022 року Кабінет міністрів України заборонив експортувати мазут, вугілля (крім коксівного), а також газ українського походження. Пізніше під таке обмеження потрапили також коксівне вугілля та паливна деревина.

Ці рішення пояснювали війною Росії проти України й підготовкою до опалювального сезону.