Окупанти продовжують будувати військові укріплення навколо енергоблоків ЗАЕС – "Енергоатом"

Окупанти продовжують будувати військові укріплення навколо енергоблоків ЗАЕС – "Енергоатом"

Російські окупанти продовжують зводити зміцнення та будувати військові споруди навколо енергоблоків Запорізької атомної електростанції та сухого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Про це повідомляє НАЕК "Енергоатом".

Зазначається, що через відмову частини українського персоналу ЗАЕС співпрацювати з окупантами, а також брак власних кадрів росіяни не можуть ані запустити, ані експлуатувати енергоблоки станції.

Зокрема, у  кадровий дефіцит росіяни самі себе загнали, заблокувавши доступ на станцію майже 1500 українським працівникам, котрі відмовились отримувати російські паспорти і підписувати договір із фейковим АО "Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС".

Крім того, запустити блоки заважає і поступова деградація спеціалізованого обладнання, яку рашисти спричинили через недотримання необхідного температурного режиму.

"Однак активність окупантів проявляється в іншому: навколо енергоблоків Запорізької АЕС та сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (ССВЯП) вони продовжують зводити укріплення і будувати військові споруди. Такі дії росіян є категорично неприпустимими і порушують всі наявні норми ядерної та радіаційної безпеки.Вчергове закликаємо світове співтовариство якнайшвидше сприяти виведенню російських військових із території ЗАЕС та Енергодару, демілітаризувати станцію та повернути її під повний контроль України", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, пресслужба НАЕК "Енергоатом" повідомляла, що через кадровий голод на Запорізькій атомній електростанції в окупованому Енергодарі загарбники відкрили набір "фахівців", публікуючи оголошення про "вакансії". 

Раніше уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубинець повідомляв, що росіяни продовжують завозити свій персонал на захоплену ЗАЕС. Таким чином вони хочуть замінити тих українців, які відмовляються працювати на окупантів.