НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

Якою буде ціна на газ для населення у жовтні

Якою буде ціна на газ для населення у жовтні
Зображення: freepik.com

Щонайменше до кінця квітня 2025 року вартість природного газу для населення змінюватись не буде. Проте кількість компаній, що постачають паливо побутовим споживачам, у вересні зменшилась.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляють у консультаційному центрі "ГазПравда".

Там нагадали, що Кабінет міністрів офіційно продовжив дію спецобов'язків (ПСО) щодо постачання газу. Згідно з рішенням уряду, до кінця наступного опалювального сезону, тобто 30 квітня 2025 року, ціни на газ для споживачів гарантовано не зміняться. Йдеться, зокрема, про побутових споживачів, тобто населення, а також виробників тепла, електрики та операторів газорозподільних систем.

Скільки коштуватиме природний газ у жовтні

Залежно від категорії споживачів, вартість "блакитного палива" від "Нафтогазу" коливатиметься від 7 грн 42 коп. до 16 грн 50 коп. за кубометр. Для населення ж газ і надалі коштуватиме 7 грн 96 коп. за куб.

Вартість кубометра газу для населення в жовтні, залежно від газопостачальної компанії, коливається від 7,96 до 9,99 грн.

Утім, переважній більшості українських побутових споживачів (98%, або понад 12 млн домогосподарств) газ наразі постачає саме "Нафтогаз України". Його ціна – 7,96 грн за кубометр – діятиме для всіх побутових клієнтів компанії щонайменше до кінця квітня 2025 року.

Ринок газу скоротився на три компанії

Повідомляється, що у вересні ринок газу для побутових споживачів залишили одразу три компанії: "Полтавагаз Збут", "ЕруЛюдям" та "АсканіяЕнерджі".

Інфографіка: "ГазПравда"

Отже, станом на 30 вересня на ринку залишилося 9 постачальників.

Що буде з тарифами на інші комунальні послуги

Згідно з прогнозами експертів, тарифи на електроенергію для бізнесу у 2024 році можуть зрости до 20% порівняно з 2023 роком. Головними чинниками, які можуть зумовити зростання, будуть обстріли критичної інфраструктури, а також інфляція та девальвація гривні.

Тарифи на водопостачання та водовідведення також залишилися без змін, хоча спроби переглянути тарифи були. Наприкінці червня 2023 року НКРЕКП ухвалила рішення про підвищення тарифів на воду середньому на 32% залежно від регіону. Цьому рішенню передувало звернення до регулятора комунальних підприємств, які надають послуги з водопостачання, з проханням підвищити тарифи хоча б на третину.

Проте в ситуацію втрутився президент Володимир Зеленський, який назвав це рішення "ганебним, непрофесійним та таким, що не погоджено з урядом", після чого регулятор скасував попереднє рішення та більше не повертався до питання підвищення тарифів на воду.