Мільярди гривень: у Міноборони назвали суму, на яку відомство допустило порушення

Міноборони, будівля
Міноборони України. Фото: oda.zht.gov.ua

Внутрішній аудит Міністерства оборони та оновлена Генеральна інспекція відомства за чотири місяці виявили порушення, вчинені раніше, на понад 10 млрд грн. Про це 8 січня повідомив міністр оборони України Рустем Умєров.

За його словами, Міноборони співпрацює з правоохоронцями та спеціальними службами, і передає їм усю необхідну інформацію. 

Зокрема, в грудні Служба безпеки України у взаємодії з Міноборони ліквідувала корупційну схему на придбанні боєприпасів для ЗСУ на майже 1,5 млрд гривень.

Заупівлі Міноборони: скандали

Українські оборонні структури неодноразово потрапляли в скандали з закупівлями. 

Зокрема, наприкінці січня 2023 року видання ZN.ua повідомило, що Міноборони прдбало, зокрема, яйця по 17 грн за штуку та картоплю по 22-35 грн за кілограм. Загальна сума угоди перевищила 13 млрд гривень.

У відомстві спочатку називали інформацію в ЗМІ такою, що має ознаки навмисних маніпуляцій та вводить в оману, і грозили звернутися до СБУ.

Пізніше тодішній міністр оборони Олексій Резніков публічно визнав провал роботи управління з питань запобігання та виявлення корупції Міноборони. У самому міністерстві провели кадрові зміни, а згодом на тлі цього та іншого скандалів у відставку пішов і сам Резніков.

А на початку листопада ЗМІ повідомили, що Міністерство оборони замовило 7 тис. обкладинок для папок особових справ за 20,3 млн гривень. Таким чином, одна обкладинка коштувала б близько 2,9 тис. гривень.

У Міноборони відреагували, заявивши, що ця інформація некоректна. Як пояснили у відомстві, 7 тис. обкладинок – це кількість одиниць лише у першому лоті тендера. А загалом передбачалося чотири лоти, під час яких було б закуплено 58 тис. обкладинок і одна обійшлася б у 351 гривню.

Проте внутрішня служба аудиту виявила на ринку подібні товари за нижчими цінами і розпочала перевірку, яка унеможливила підписання контрактів.

Крім цих скандалів, у грудні видання "Слідство.інфо" поінформувало, що в 2023 році фінансове управління Генерального штабу ЗСУ закупило смартгодинники Apple Watch, ікони та інші товари, напряму не повʼязані з обороною. Загалом управління провело 116 закупівель товарів та послуг на майже 10 млн гривень.