НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Нацбанк випустив нову пам'ятну монету, присвячену Верховній Раді

Нацбанк випустив нову пам'ятну монету, присвячену Верховній Раді
Фото: Пресслужба НБУ

Національний банк України презентував нову пам’ятну монету "Парламентаризм", яка присвячена Верховній Раді.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба Нацбанку.

"У будівлі Верховної Ради України 30 серпня 2024 року відбулася презентація нової пам’ятної монети "Парламентаризм", присвяченої важливій складовій демократичного устрою України та провідній ролі в цьому процесі українського Парламенту – Верховної Ради України", - йдеться в повідомленні регулятора.

Як пояснив голова НБУ Андрій Пишний, саме у стінах Верховної Ради відбуваються ключові для України процеси, саме тут реалізується основний принцип демократії: єдине джерело влади в Україні є народ.

Фото: Пресслужба НБУ

"І це те, що стратегічно відрізняє нас від країн, які нас атакують. Це те, що створює нашу суперсилу. Це складний виріб, але це наш вибір, який сформував українську державу. Протести на граніті, Революція гідності – самовідданий захист свого вибору – були б неможливими, якби українці не вірили у силу демократії та верховенство права, що реалізуються через парламентаризм", – наголосив він.

Про дизайн нової пам’ятної монети

На аверсі пам’ятної монети "Парламентаризм" у верхній частині зображені стилізовані силуети сучасних українців, які є представниками різних соціальних, вікових та професійних груп.

"Це втілює ідею багатогранності українського народу та підкреслює, що згідно з Конституцією України носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ", - йдеться в повідомленні НБУ.

Фото: Пресслужба НБУ

Між силуетами розміщено написи: права, свобода, демократія, людина, захист вітчизни, народ, парламентаризм, розвиток країни, інклюзивність, рівність, євроінтеграція та закон, що відображають фундаментальні принципи демократії.

Нижче – зображено впізнаване всіма українцями інформаційне табло для відображення в сесійній залі Верховної Ради результатів голосування.

На реверсі монети по колу розміщено стилізований український орнамент, а  в центрі композиції на дзеркальному тлі – логотип Верховної Ради.

Дизайн монети виконала Тетяна Балута, скульптор – Володимир Атаманчук.

Про реалізацію нової пам’ятної монети

Пам’ятна монета "Парламентаризм” введена в обіг 30 серпня 2024 року. Вона має номінал 5 гривень, виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед".

Тираж – 50 000 штук у сувенірному пакованні.

Придбати пам’ятну монету можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ, а також у банків-дистриб’юторів (перелік яких зазначено на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку).

Детальніша інформація про початок реалізації буде опублікована на офіційних сайтах інтернет-магазину НБУ та банків-дистриб’юторів.

Кому ще Нацбанк присвячував монети

Національний банк запровадив власну нумізматичну програму, щоб відзначати ювілейні дати, пам'ятні події України та світу. Уся продукція виготовляється на Банкнотно-монетному дворі Національного банку. Пам’ятні монети мають художню цінність. Їх карбують із дорогоцінних та недорогоцінних металів обмеженими тиражами.

25 червня 2024 року НБУ ввів у обіг нову пам’ятну монету "Медичні сили Збройних Сил України". 

Крім того, Нацбанк чеканив монети на честь залізничників ("Країна супергероїв. Дякуємо залізничникам!"), волонтерів ("Країна супергероїв. Дякуємо волонтерам!") та енергетикам ("Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам!").

22 липня 2024 року НБУ ввів в обіг пам’ятну монету нумізматичної серії "Збройні Сили України", що вшановує українську зброю та її творців – "Українська бавовна. Лелека-100".

26 липня у Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" відбулася презентація нової пам’ятної монети "Країна супергероїв. Дякуємо медикам!"

8 серпня Нацбанк презентував нову обігову пам’ятну монету "Війська зв’язку та кібербезпеки Збройних Сил України".