НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

В Нацбанку презентували пам'ятну монету "Абсолютний": кому вона присвячена

В Нацбанку презентували пам'ятну монету "Абсолютний": кому вона присвячена
Фото: Пресслужба НБУ

Нова пам'ятна монета, яка була презентована у День захисників і захисниць України, присвячена непересічній події на світовій спортивній арені: український боксер Олександр Усик у травні 2024 року вперше за останні чверть століття став абсолютним чемпіоном світу в надважкій вазі та об’єднав одразу чотири пояси.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Так, у День захисників і захисниць України голова Нацбанку України Андрій Пишний спільно з українським боксером, абсолютним чемпіоном світу в надважкій вазі Олександром Усиком презентували пам’ятну монету "Абсолютний".

"Яскрава перемога Олександра Усика посідає почесне місце на Олімпі українського спорту. Завдяки його непереможній силі духу та незламній вірі увесь світ знає, що навіть у найскладніші часи українці здатні на великі звершення", – сказав голова Нацбанку, презентуючи пам’ятну монету.

Фото: Пресслужба НБУ

Він заявив, що назва монети – "Абсолютний" – увібрала в себе досягнення і Усика, і українських спортсменів, і всіх українців, які прагнуть до Перемоги, й найбільше – захисників та захисниць.

Своєю чергою Олександр Усик, який приєднався до презентації онлайн, зауважив:

"Вдячний за таку високу честь, але хочу наголосити, що ця монета символізує усіх спортсменів, які виборюють медалі для нашої країни, а також всіх тих, хто зі зброєю в руках захищає Україну. Наші перемоги – це також нагадування світу, що українці борються за своє життя, за своїх рідних", - заявив український боксер.

Як виглядає нова пам’ятна монета

На аверсі монети на дзеркальному тлі зображено традиційний кримськотатарський орнамент, що символізує кримське коріння Олександра Усика. Цей візерунок, використаний у дизайні одного з образів спортсмена на "битві поглядів" перед поєдинком за титул абсолютного чемпіона світу, підкреслює нерозривний зв’язок Криму з Україною. 

На реверсі в центрі композиції зображено стилізований образ чемпіона-спортсмена на тлі абрису монумента "Батьківщина-мати" – символу незламності та міцності українського народу.

Фото: Пресслужба НБУ

Внизу ліворуч і праворуч від силуету чемпіона зазначено написи: 18.05.2024 (дата проведення бою), АБСОЛЮТНИЙ і UNDISPUTED (титул, який виборов спортсмен).

Дизайн монети виконала Олександра Кучинська, скульптори – Володимир Атаманчук та Володимир Дем’яненко.

Про реалізацію нової пам’ятної монети

Пам’ятна монета "Абсолютний" введена в обіг 01 жовтня 2024 року. Вона має номінал 5 гривень, виготовлена з нейзильберу, категорія якості карбування – "спеціальний анциркулейтед". Тираж – до 50 тис. штук.

Придбати пам’ятну монету можна буде в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ, а також у банків-дистриб’юторів (перелік яких зазначено на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку).

Детальніша інформація про початок реалізації буде опублікована на офіційних сайтах інтернет-магазину НБУ та банків-дистриб’юторів.

Кому ще Нацбанк присвячував монети

Національний банк запровадив власну нумізматичну програму, щоб відзначати ювілейні дати, пам'ятні події України та світу. Уся продукція виготовляється на Банкнотно-монетному дворі Національного банку. Пам’ятні монети мають художню цінність. Їх карбують із дорогоцінних та недорогоцінних металів обмеженими тиражами.

Нещодавно регулятор презентував нову пам’ятну монету "Парламентаризм", яка присвячена Верховній Раді.

8 серпня Нацбанк презентував нову обігову пам’ятну монету "Війська зв’язку та кібербезпеки Збройних Сил України".

26 липня у Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" відбулася презентація новоїпам’ятної монети "Країна супергероїв. Дякуємо медикам!"

22 липня 2024 року НБУ ввів в обіг пам’ятну монету нумізматичної серії "Збройні Сили України", що вшановує українську зброю та її творців – "Українська бавовна. Лелека-100".

25 червня 2024 року НБУ ввів у обіг нову пам’ятну монету "Медичні сили Збройних Сил України". 

Крім того, Нацбанк чеканив монети на честь залізничників ("Країна супергероїв. Дякуємо залізничникам!"), волонтерів ("Країна супергероїв. Дякуємо волонтерам!") та енергетикам ("Країна супергероїв. Дякуємо енергетикам!").