Міняємо біткоїни на гривні. Як українцям перевести криптовалюту у готівку

В Україні є декілька варіантів обміняти криптовалюті на фіатні гроші. Джерело: Delo.ua
В Україні є декілька варіантів обміняти криптовалюті на фіатні гроші. Джерело: Delo.ua

Українці мають кілька способів виведення криптовалюту на карту чи у "живі" гроші. Найпростіше скористатися послугами обмінних пунктів, обміняти гроші на криптобіржі у форматі P2P або оформити спеціальну платіжну картку. При цьому за переведення крипти в гривню доведеться заплатити комісію: в різних випадках її розмір становитиме до 10-15%.

Чимало власників криптовалюти запитують, як обміняти цифрові гроші на звичайні кошти? Здається, звучить абсурдно. Адже криптовалюта якраз і призначена для того, щоб відмовитися від фіатних валют – гривень, доларів або євро, які схильні до девальвації та інфляції, і обіг яких контролюється державою.

Проте, криптоактиви у більшості країн світу не є повноцінним засобом платежу (поки що). Щоправда, вже з'являються криптовалютні карти, щоб розплачуватися ними за товари та послуги. Але все одно знадобиться ще багато часу, щоб у світі було створено відповідне законодавство та запрацювала уся необхідна інфраструктура. Саме тоді люди зможуть використовувати криптовалюту як і фіатні гроші у звичних операціях: обмін, платежі, переводи тощо.

Варто зазначити, що в Україні ведеться робота по запуску ринку віртуальних активів. Для цього влада вирішили оновити законодавство, згідно зі стандартами ЄС та імплементувати Регламенту MiCA. Тобто, зараз українські можновладці активно працюють над проєктом "Зміни до Податкового кодексу та інших законодавчих актів України". Він містить три блоки: 

  • зміни до Податкового кодексу;
  •  зміни до Закону "Про віртуальні активи";
  • зміни до інших законів України.

Згідно з попередніми оцінками, закон може вступити в силу вже з 1-го січня 2024 року. Тож така подія може стати сильним повштовхом для створення необхідної інфраструктури, в тому числі, для обміну криптовалюти у гривні. 

Отже, так чи інакше, зараз українці повинні шукати різноманітні способи, щоб вивести гроші з криптовалюти безпечно.

Як працюють криптообмінники

Щоб вивести цифрові активи у фіат, найпростіше скористатися послугами віртуальних обмінних пунктів. Це практично такий самий обмінний пункт, як і той, що знаходиться десь поряд із будинком та обмінює долари на гривню. Тільки криптообмінники допоможуть перевести цифрову валюту у готівку.

Їх на просторах Інтернету безліч. Є як вітчизняні обмінні пункти, так і зарубіжні. Але принцип їхньої роботи плюс-мінус однаковий.

Обмін відбувається за таким механізмом:

1. Для початку необхідно вибрати криптовалюту, наприклад, біткоїн, та суму, яку потрібно продати.

2. Після цього слід вибрати валюту, в яку буде здійснена конвертація (припустимо, гривня або долар).

3. Далі потрібно буде ввести особисті дані (прізвище, ім'я, номер мобільного телефону).

4. На останньому етапі необхідно вказати банківську картку, на яку будуть зараховані гривні після обміну криптовалюти, та підтвердити угоду.

В криптообміннику можна порахувати, за скільки можна продати біткоїн

Залежно від швидкості роботи обмінного пункту кошти можуть впасти на карту як через пару хвилин, так і через добу. Все, криптовалюту вдалося обміняти на звичайні гривні, якими тепер можна розплачуватись у магазинах чи онлайн, або зняти у банкоматі.

В різних криптообмінниках курс може бути різний

Деякі обмінники пропонують послугу видачі готівки в обмін на криптовалюту (зазвичай виводять крипту у долар). Клієнт залишає заявку на сайті обмінного пункту, з ним зв'язуються та кажуть, куди під'їхати за грошима. Швидше за все, забирати "кеш" потрібно буде в одному із звичайних пунктів обміну валют. Або ж можна замовити доставку валюти кур'єром прямо додому.

Варто порівнювати курси в криптообмінниках, щоб обрати найкращий 

Зрозуміло, що послуги пунктів обміну криптовалюти на гроші не безкоштовні. Вони беруть за конвертацію та виведення коштів комісію у розмірі 2-12%. Як правило, така комісія вже врахована в курсі обміну криптовалюти на фіатні гроші.

Головний недолік криптообмінних пунктів у цьому, що ці операції провадяться як то кажуть під "чесне слово". Немає жодних гарантій, що за свої пару біткоїнів, виведені з гаманця, вдасться отримати гривні чи долар. Надія лише на порядність сервісу та відгуки про нього від інших користувачів. Іншого, на жаль, не дано. Крім того, не всі криптообмінники працюють із великою кількістю цифрових валют. Найбільш поширені валюти для обміну - BTC, USDT, ETH, LTC. Щось більш екзотичне, як Solana або Dogecoin, також можна обміняти, але дещо складніше. До того ж за обмін менш популярних криптовалют на гривню може стягуватися підвищена комісія до 15%.

Як вивести гроші з криптобіржі

На криптовалютних біржах є сервіси виведення криптовалют. Вони працюють за принципом P2P (peer-to-peer або від людини до людини). Це означає, що біржа зводить продавця криптовалюти та її покупця, виступаючи посередником під час угоди. Різниця з обмінними пунктами у тому, що біржі відсівають неблагонадійних продавців, запроваджують свої системи рейтингу та надійності. Це нехай і не на 100%, але забезпечує чистоту угоди та мінімізує ризики шахрайства. P2P-операції доступні на таких біржах, як Binance, Bybit, Huobi, KuCoin та ін.

Як можна вивести гроші з Бінанс на практиці? На біржі потрібно перейти у відповідний розділ (він може називатися P2P або P2P-торгівля) та вибрати криптовалюту, яку потрібно вивести у гривні.

Після цього відкриється перелік доступних продавців, які готові придбати валюту. Біля кожного з них буде вказано:

  • курс, за яким проводиться конвертація; 
  • варіанти виведення криптовалюти з Бінансу у гривню (наприклад, список доступних банків або платіжних систем);
  •  максимальна сума, яку продавець може обміняти за один раз.
На Бінанс можна обрати пропозиції по обміну крипти за різним курсом

Далі потрібно вибрати пункт "Продати", вказати суму, номер картки, на яку будуть зараховані гроші та підтвердити операцію. Важливий момент: продавець криптовалюти спочатку має отримати гривню за неї на свій рахунок, і лише потім здійснювати переказ на гаманець покупця. Саме в такий спосіб біржа страхує угоди від шахрайства. І це розумно. Адже операції з обміном криптовалюти на гривню безвідкличні. Якщо біткоїни відправлено на чийсь гаманець, повернути їх назад вже неможливо.

На Бінанс потрібно обрати суму для обміну крипти на гривню

Зручно й те, що комісії за обмін криптовалюти на гривню зазвичай немає. Але курс обміну відрізняється від ринкового у менший бік. Умовно кажучи, якщо 1 USDT коштує 37,9 грн, то продати цю валюту за допомогою P2P можна буде в середньому за 33-38,3 грн (може ще дешевше). По суті, на цій різниці між ринковим та обмінним курсом і заробляє друга сторона, яка купує криптовалюту.

За допомогою P2P-операцій найпростіше обмінювати ходові криптовалюти – BTC, ETH, USDT. Якщо на руках якась інша валюта, яку ніхто не купує, її спочатку доведеться обміняти на той самий біткоїн, а вже потім виводити у гривню, долар, євро.

Крім того, щоб вивести свої біткоїни через конкретну біржу, потрібно, щоб саме там було відкрито криптовалютний гаманець. Якщо його немає, доведеться проходити реєстрацію, верифікацію (засвідчувати свою особу документами) та на створений гаманець перекидати криптовалюту, після чого виводити її у "кеш".

До речі, покупці валюти можуть виставляти свої обмеження. Найчастіше це мінімальна сума, яку вони готові викупити. І якщо продавець не погоджується розлучитися з умовними 100 USDT, покупець угоду відхилить.  

Криптовалютні карти: як переводити гроші

Можна використовувати для виведення криптовалюти у гривні також й платіжні картки. Так-так, вони існують. Причому вже не перший рік. Криптобіржа Binance однією із перших свою карту ще в 2020 році, потім з'явилася карти від платіжної системи AdvCash та біржі Betconix. 

Крім того, зараз криптовалютні картки запускають з підтримкою платіжних систем Visa та Mastercard.

Наприклад, свого часу таку картку випустили Visa разом із платформою Crypto.com. Скористатися The Crypto.com Visa Card можуть жителі Євросоюзу, Сінгапуру, США, Канади, Бразилії, Австралії.

Поступово такі карти з’являються і в України. Зокрема, зараз можна оформити криптокартку Weld Card. Ще у вересні 2022 року цей проєкт анонсував Unex Bank спільно із платформою Weld Money. Карта віртуальна, хоча на сайті банку вказано, що можна замовити і пластиковий варіант. Щоб отримати її, потрібно на сайті Weld Money вибрати відповідний розділ, пройти реєстрацію (вказати ПІБ, контактні дані) та верифікацію через "Дія.Підпис" (потрібен обліковий запис у "Дії"), а також заповнити анкету, вказавши сімейний стан, місце роботи та середній рівень доходу на місяць.

Весь процес можна пройти в режимі онлайн

Після закінчення реєстрації користувач отримує доступ до особистого кабінету на платформі Weld Money, де він бачить свою карту, може керувати нею та додати до платіжних сервісів, таких як Apple Pay або Google Гаманець (той, що раніше був Google Pay).

Власне, найголовніше питання: як за допомогою такої карти обміняти криптовалюту на гривню? Для початку потрібно підключити до неї біржовий гаманець. Поки що Weld працює лише з двома біржами – WhiteBit та Huobi. Але незабаром обіцяє дати можливість виведення коштів із бірж Exmo, Kuna.

Прив'язати гаманець до Weld Card можна в тому ж самому особистому кабінеті. І все, карта готова до використання. Причому користувач має два сценарії. Він може зняти готівку, через банкомат або POS-термінал у магазині. Другий варіант  розрахуватись карткою в магазині, на АЗС, в перукарні.

Як це працює? При спробі розплатитись карткою або зняти гроші, платформа-посередник в особі Weld Money блокує потрібну суму на криптогаманці і надсилає запит банку-партнеру, яким є Unex Bank. Банк обробляє цей запит та відкриває кредитний ліміт у гривні на суму покупки. POS-термінал або банкомат схвалюють списання, а Weld Money гасить кредитний ліміт банку, списуючи кошти з криптогаманця власника картки.

Процес оформлення картки доволі швидкий

Схема, звісно, досить громіздка. Але оскільки в Україні криптовалюта не визнана як засіб платежу, розрахунки мають у будь-якому разі відбуватися у гривні. Нагадаємо, згідно з нормами закону № 2473-VIII "Про валюту та валютні операції" будь-які платежі можливі виключно у національній валюті. 

За випуск картки платити не потрібно. Але за зняття коштів у банкоматі  та за безготівковий переказ коштів доведеться віддати 1,5% суми + 5 грн. 

До речі, Weld Card працює з USDT. Тоб вивести USDT через конвертацію  можна за офіційним курсом НБУ, тобто 36,6 грн за одну монету. В майбутньому планується додати Bitcoin та альткоїни.

Також в серпні 2023 році українці отримали можливість оформити ще одну віртуальну криптокартку - Trustee Plus. Вона дозволяє проводити різноманітні платежі в магазинах по всьому світу, купувати різні товари онлайн та ін. 

Цей продукт випустили криптогаманець Trustee Plus та платіжна система Mastercard. Для отримання картки потрібно завантажити застосунок, зареєструвати свій телефон, пройти верифікацію через "Дію".

Загалом картка коштує 10 євро. Але комісії за різні транзакції зазвичай складають 0%. Мова йде про обслуговування картки, поповнення та перекази криптовалюти та ін. Але під час конвертації криптовалюти стягується комісія у розмірі 0,5%.

Як краще обмінювати криптовалюту на гривню

Юристка Stron Legal Services Каріна Клименко в коментарі Delo.ua зазначає, що наразі в Україні немає повноцінного законодавства для ринку віртуальних активів. Тож у питаннях обміну криптовалюти на гривню варто дотримуватися принципу легальності та безпеки в умовах відсутності заборон. Тож експертка склала топ-3 порад, які допоможуть проводити такі фінансові операції грамотно:

1. Використовуйте ліцензовані криптообмінники. Краще обирати платформи, які мають відповідні ліцензії та реєстрацію в органах регуляції. Це допоможе вам уникнути шахрайства та забезпечить додатковий рівень захисту ваших коштів та особистої інформації.

"Реєструючись на платформах переконайтеся, що вони мають надійні системи захисту даних користувачів. Важливо обрати платформу, яка застосовує шифрування та інші технічні заходи для збереження вашої особистої інформації та фінансових даних. Це допоможе обмінювати криптовалюту на гривні безпечніше". 

Каріна Клименко
Каріна Клименко Юристка Stron Legal Services

2. Зберігайте документацію. Важливо зберігати всі документи, пов'язані з обміном криптовалюти на гроші, включаючи рахунки, угоди та деталі транзакцій. Це допоможе вам в майбутньому підтвердити легальність та походження ваших коштів, якщо з'явиться потреба.

3. Правильно декларуйте доходи. Якщо ви отримуєте прибуток з обміну або продажу криптовалюти, треба враховувати норми податкового законодавства та декларувати кошти, а також платити відповідні податки. Для цього може звернутися до фахівців з податкового права або податкової консультації, де допоможуть розібратися зі складними питаннями та виконати податкові зобов'язання.

Своєю чергою, фінансовий аналітик Андрій Шевчишин в коментарі Delo.ua рекомендує слідкувати за змінами в законодавстві та новинами ринку віртуальних активів, які особливо стосуються криптобірж, платіжних систем, банків: "Справа в тому, що учасники фінансового ринку можуть застосовувати механізми криптовалют в своїх продуктах або партнерських проєктах. Тому можна слідкувати, наприклад, за новинами криптобіржі, клієнтом якої є інвестор. Тож якщо криптобіржа створює цікавий продукт,  наприклад, криптокартку, її завжди можна оформити  та протестувати стосовно виведення криптовалюти у гривні". 

Нагадаємо, навесні 2023 року Державна податкова служба нагадала, що фізичні особи мають оплачувати податки від доходів з криптовалютою: 18% - податок на доходи фізосіб, 1,5% - військовий збір. Також громадянин має подати податкову декларацію. 

"На сьогодні криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні, зокрема, відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею. Тож дохід, отриманий фізособою від продажу криптовалюти включається до загального річного оподатковуваного доходу як іноземний дохід, якщо джерело виплати цього доходу є іноземним. Або як інший дохід, якщо виплата доходу здійснюється фізособою - резидентом на території України. При цьому, оподаткуванню підлягає сума коштів, яка отримується платником податків від операцій з криптовалютою", - пояснили в ДПС.