НБУ курс:

USD

41,22

+0,05

EUR

46,15

+0,20

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

Демурінський ГЗК звільнили від зобов'язань перед компаніями олігарха Шелкова на майже $30 млн

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Вищий антикорупційний суд 30 вересня стягнув у дохід держави права вимоги підконтрольних російському мільярдеру Михайлу Шелкову компаній-нерезидентів до Демурінського гірничо-збагачувального комбінату (Дніпропетровська область) за договорами позики, кредитними договорами та контрактами щодо поставки продукції.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це йдеться у повідомленні Міністерства юстиції, яке подавало до суду відповідний позов щодо застосування такої санкції до Шелкова та контрольованого ним російського виробника титану "Корпорація ВСМПО-АВІСМА".

Загальна сума цих зобов'язань становить 29 мільйонів доларів та майже 7 мільйонів гривень. Однак позов було задоволено лиш частково: у стягненні в дохід держави заблокованих коштів ВСМПО-АВІСМА на банківських рахунках ВАКС Мін'юсту відмовив.

Нагадаємо, що 23 січня 2023 року ВАКС конфіскував у Шелкова 100% ТОВ "ВСМПО Титан Україна", рухоме та нерухоме майно, а також гроші на банківських рахунках цієї компанії.

За рішенням Апеляційної палати ВАКС від 3 лютого 2023 року у вказаній справі також було стягнуто в дохід держави 100% ТОВ "Тай-Мінералс", ТОВ "Інвестагро", а також ТОВ "Демурінський ГЗК", його рухоме, нерухоме майно та гроші на банківських рахунках.

На початку липня Фонд держмайна, якому було передано ці активи, продав компанію "Інвестагро" за 27 мільйонів гривень. В свою чергу, Демурінський ГЗК планується продати в рамках процесу "великої приватизації" (продажу активів вартістю понад 250 мільйонів гривень).

Джерело фото: ua.depositphotos.com