НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

ФДМУ планує приватизувати найбільший актив російського олігарха Дерипаски в Україні

ФДМУ планує приватизувати найбільший актив російського олігарха Дерипаски в Україні
МГЗ. Фото: nikvesti

ФДМУ готується до приватизації Миколаївського глиноземного заводу, який раніше належав російському олігарху Олегу Дерипасці. Наразі реєструються будівлі та транспорт МГЗ для збільшення його статутного капіталу. Про це йдеться у повідомлені фонду, пише Liga.net.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Зазначається, що Вищий антикорупційний суд вилучив 100% корпоративних прав МГЗ, раніше контрольованих Дерипаскою, а також понад 150 будівель і 200 одиниць транспорту.

Наразі Фонд держмайна займається реєстрацією майна. Після цього розпочнеться процес великої приватизації Миколаївського глиноземного заводу.

Дерипаска втратив останній великий актив в Україні: націоналізовано Миколаївський глиноземний завод

Миколаївський глиноземний завод – одне з найбільших у Європі підприємств кольорової металургії. Дерипаска отримав контроль над підприємством на початку 2000‑х.

У 2016 році Україна ввела санкції проти компаній Олега Дерипаски – ОК "Русал" і пов'язаної з нею кіпрської Judson Trading Limited. Наступного року на Миколаївському глиноземному заводі повідомили, що Русал нібито продав МГЗ сировинному трейдеру Glencore (Швейцарія). Втім, у 2018 році стало відомо, що Дерипаска зберіг контроль над заводом.

1 березня 2022 року Русал заявив, що припинив виробництво на Миколаївському глиноземному заводі через війну. Раніше підприємство випускало 1,7 млн т глинозему на рік (близько 20% загального випуску глинозему Русалу), це був другий за розміром глиноземний актив компанії Дерипаски.

З червня 2022 року до лютого 2024 року корпоративні права МГЗ перебували під арештом, завод останні два роки не працює.

У липні 2022 року за клопотаннями прокурорів було арештовано майно МГЗ а саме 12 земельних ділянок, комплекс морського порту, квартири, адмінбудівлі, виробничі цехи, 46 транспортних засобів, 240 одиниць спеціальної техніки та 32 млн грн на депозитному рахунку Державної митної служби

Пізніше того ж місяця, МГЗ  було передано в управління Національному агентству з виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів.

У травні 2023 року голова Миколаївської обласної адміністрації Віталій Кім заявляв, що на МГЗ залишилось всього 300 співробітників із 6 000, які були до війни. Вони переважно зайняті охороною та обслуговуванням шламових полів.

Додамо, що колишній власник МГЗ Олег Дерипаска перебуває під санкціями США та Європейського союзу. Як вказують в Офісі генпрокурора, підставами для їх застосування стало відмивання грошей в інтересах держави-агресора РФ.