НБУ курс:

USD

41,09

-0,00

EUR

45,59

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,35

41,30

EUR

45,95

45,80

Рада скасувала ПДВ та мито при ввезенні енергетичного обладнання

Рада скасувала ПДВ та мито при ввезенні енергетичного обладнання
"За" проголосували 305 депутатів. Фото: Ярослав Железняк

Верховна Рада України 16 липня прийняла в цілому законопроекти №11258 та №11259, які передбачають скасування ПДВ при ввезенні та оподаткування ввізним митом товарів для потреб виробництва та/або ремонту машин механізованого розмінування. Також звільняється від мита та ПДВ обладнання для енергетики, яке ввозиться в Україну.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Він додав, що за ініціативою волонтерів, до переліку товарів, які звільняються від податкових та митних зборів додані також тактичні навушники спеціального військового призначення для наших військових.

Законопроекти також містять правки щодо звільнення від мита та ПДВ на ввезення в Україну обладнання для енергетики:

  • обладнання для вітрової та сонячної генерації; 
  • електрогенераторне обладнання;
  • акумулятори (крім акумуляторів малої потужності).

У Міренерго відреагували на прийняття закону і зазначили, що скасування ввізного мита та ПДВ на енергообладнання та деталі для комплектування пришвидшить відновлення енергооб’єктів та розвиток розподіленої генерації.

Міністр енергетики Герман Галущенко розповів, що рішення про скасування імпортного мита та ПДВ на енергетичне обладнання пришвидшить ремонтні роботи на енергооб’єктах, збільшить кількість обладнання, що закуповується, а також – позитивно вплине на розвиток розподіленої генерації і підвищення енергоефективності і енергонезалежності України в цілому.

"Держава робить усе, аби залучити якомога більше зовнішньої допомоги для української енергосистеми: як експертної, так і фінансової та технічної", - зазначив Галущенко.

Головний акцент робиться на співпраці з міжнародними партнерами для залучення експертної, фінансової та технічної допомоги.

Одним з ключових напрямків є робота з Фондом підтримки енергетики. На сьогодні загальна сума внесків до Фонду перевищила 551 млн євро. Ці кошти використовуються для закупівлі генерувального обладнання для компаній паливно-енергетичного комплексу.

Уряд запроваджує пільгове кредитування на енергообладнання для населення та бізнесу

Додамо, наразі в Україні розглядають можливість скасування ввізного мита й ПДВ на все енергетичне обладнання та комплектуючих до нього, а також спрощення митних процедур для його ввезення.

"Зняття митних та бюрократичних бар’єрів для ввезення в Україну генераторів, сонячних панелей, накопичувачів, інверторів та іншого обладнання дасть можливість громадянам і бізнесу забезпечити себе альтернативними джерелами енергії", - переконаний прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Зауважимо, також Уряд запровадив інструменти фінансової підтримки реалізації проєктів розподіленої генерації: для підприємств малого та середнього бізнесу — розширення можливості програми "Доступні кредити 5-7-9 %" за напрямом будівництва і улаштування газотурбінних, газопоршневих та біогазових генераційних установок.

Для населення — запровадження кредитів на встановлення сонячних панелей з системами накопичення під 0 % річних. Сума кредиту за цією програмою може складати до 480 тисяч гривень, а термін кредитування - до 10 років.

Раніше Уряд оголосив про початок державної програми пільгового кредитування на закупівлю енергетичного обладнання як для громадян, так і для бізнесу.

Об'єднання співвласників багатоквартирних будинків(ОСББ) можуть отримати компенсацію до 1 млн грн за встановлення сонячних електростанцій та до 2 млн грн за встановлення теплових насосів для опалення.