"Укроборонпром" розробив програму розвитку безпілотної складової у ЗСУ

"Укроборонпром" розробив програму розвитку безпілотної складової у ЗСУ
Фото: ВМС ЗСУ

Державний концерн "Укроборонпром" спільно з Генеральним штабом Збройних сил України розробили програму розвитку безпілотних систем для українських сил безпеки та оборони. Як вказано у повідомленні сторін, це зроблено на виконання доручення головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

Зазначається, що фахівці, залучені до цього проєкту, систематизували знання щодо бойового застосування безпілотників, їхнього місця на полі бою, опрацювали питання щодо видів техніки, їх тактико-технічних характеристик, а також необхідних боєприпасів тощо. Під час роботи було враховано закордонні напрацювання, а також бойовий досвід українських пілотів.

Також програма передбачає плідне партнерство з приватними розробниками БПЛА задля швидкого та безпечного виробництва безпілотників на їхніх потужностях. Однак іншої інформації у повідомленні не наводиться.

Вказано лише, що автори програми вже презентували її головкому ЗСУ та розраховують на якнайшвидшу її реалізацію, що своєю чергою дасть змогу прискорити перемогу України у війні з Росією.

"Ця робота покликана допомогти, в тому числі, приватним виробникам, багато з яких зараз працюють на благо сил безпеки та оборони. Для цього ми збирали представників, говорили про потреби, про можливу допомогу, про масштабування та про оперативність і безпеку виробництва", – зазначив менеджер проєктів "Укроборонпрому" Олег Болдирєв.

Зазначимо також, що Міністерство оборони Литви за підсумками чергової кампанії зі збору пожертв у цій країні закупить у Польщі 37 дронів-камікадзе, які будуть передані Україні.

В свою чергу, у сусідній Латвії днями вдалося зібрати кошти на купівлю чергового безпілотника Bayraktar для ЗСУ. При цьому раніше ж компанія-виробник цих дронів вже неодноразово відмовлялася від отримання коштів за БПЛА на потреби української армії.