НБУ курс:

USD

41,19

--0,02

EUR

45,02

--0,02

Готівковий курс:

USD

41,46

41,42

EUR

45,60

45,45

З початку року Міноборони допустило до використання 17 нових зразків техніки для розмінування

З початку року Міноборони допустило до використання 17 нових зразків техніки для розмінування
Фото: Пресслужба Міноборони

Протягом 9 місяців 2024 року Міністерство оборони України кодифікувало і дозволило для експлуатації у Силах оборони 17 зразків техніки для розмінування, з них 5 - вітчизняного виробництва.

Про це повідомила пресслужба відомства.

В Міноборони відзначили, що серед кодифікованих для Сил оборони іноземних зразків техніки для розмінування – хорватські ланцюгові й каткові трали, німецькі комплексні системи протимінного захисту та пошуку мін, британські фрезові і каткові трали, комплекси для розмінування, американські інженерні бронемашини тощо.

Фото: Пресслужба Міноборони

Українські ж зброярі виготовляють необхідні для Сил оборони колійні (каткові) мінні трали, саперні автомобілі, індивідуальні набори для розмінування, сучасні імпульсні металошукачі.

Також у Міноборони додали, що до виготовлення засобів для розмінування активно долучаються вітчизняні виробники наземних роботизованих комплексів. Оборонне відомство вже кодифікувало кілька зразків НРК, які ефективно виконують функції розмінування: "Змій", "Вепр", FOX 2.

В Україні триває розробка техніки для розмінування

Нагадаємо, у вересні у Міноборони кодифікували та допустили до постачання у війська імпульсний металошукач українського виробництва. Створений українськими інженерами пристрій для пошуку мін та інших вибухонебезпечних предметів отримав назву "Хортич-1".

А у липні на полігоні пройшли випробування косарок для замінованих полів – чотири команди українських розробників представили проєкти, які мають допомогти саперам ефективніше працювати на полях з густою травою та чагарниками. 

Також повідомлялося, що компанія А3Tech-Україна отримала сертифікат відповідності для виробництва важкої машини для розмінування MV-10. Ця техніка є результатом співпраці з хорватським виробником DOK-ING. Підприємство вже має замовлення на виробництво восьми таких машин.

Перші дві машини для підготовки грунту до розмінування, розроблені та виготовлені харківськими виробниками та придбані на потреби саперів, вже працюють в полях. 

Також нещодавно було представлено дрон-міношукач, який використовує комбінацію теплових, гіперспектральних і магнітометричних датчиків для виявлення мін з невеликої висоти та передає інформацію саперам.

У лютому в Україні була представлена третя модель вітчизняної машини для розмінування, створена українською компанією efarm pro спільно із сумськими виробниками сільськогосподарської техніки.