Історичний крок: Україна і Німеччина підписали двосторонню безпекову угоду

Історичний крок: Україна і Німеччина підписали двосторонню безпекову угоду
Фото: Bundeskanzler Olaf Scholz / twitter

Під час візиту президента України Володимира Зеленського до Берліна Україна та Німеччина уклали двосторонню угоду про безпекову співпрацю, у продовження декларації G7 про "гарантії безпеки" для України. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на речника президента України Сергія Никифорова.

Зазначається, що деталі угоди будуть оприлюднені після брифінгу Зеленського з канцлером Німеччини Олафом Шольцом.

"Так довго, скільки буде потрібно. Володимир Зеленський і я підписали сьогодні угоду про наші довгострокові зобов'язання у сфері безпеки. Історичний крок. Німеччина і далі підтримуватиме Україну в боротьбі з російською агресивною війною", - написав Шольц у соцмережі Х.

<div><br></div>

Підписання безпекової угоди прокоментував і Зеленський:

"Сьогодні ми з Олафом Шольцом підписали Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Німеччиною.

Безпрецедентний документ, що закріплює німецьку підтримку для України на рівні понад 7 мільярдів євро на цей рік. Це зброя, щодо якої вже є конкретні контракти. В угоді зафіксована чітка позиція Німеччини щодо санкцій проти агресора, трибуналу, заморожених активів", - зазначив президент.

За його словами, угода також передбачає механізм екстрених консультацій у разі можливого майбутнього збройного нападу Росії на Україну. 

"Дякую Німеччині та всьому німецькому народу за солідарність із нашою державою й людьми, за всю підтримку та допомогу", - підсумував Зеленський.

"Німеччина як член ЄС, НАТО та G7 підтвердила свою лідерську роль та ще більше зміцнила наше довгострокове стратегічне партнерство", - зазначив заступник керівника ОП Ігор Жовква.

Він зауважив, що укладенню угоди передували чотири раунди інтенсивних переговорів, у тому числі в Берліні. В результаті:

  • зафіксували рекордний рівень підтримки Німеччини на 2024 рік – €7,1 млрд фінансової і військової допомоги; 
  • Німеччина підтримує зусилля України на шляху реформ, зокрема у контексті прагнень України до членства в ЄС і НАТО.  Угода жодним чином не перешкоджає шляху України до майбутнього членства в НАТО; 
  • закріпили основні напрямки довгострокової військової підтримки Німеччини. Разом працюватимемо над забезпеченням стійких сил, здатних захищати Україну зараз і стримувати агресію в майбутньому, шляхом продовження надання допомоги Німеччини у сфері безпеки та сучасного військового обладнання; 
  • невійськовий блок співпраці включає не лише поглиблення економічного співробітництва і фінансово-технічну підтримку, але й підтримку стійкості енергетичної та іншої критичної інфраструктури, посилення співпраці у сферах інформаційної безпеки та боротьби з організованою злочинністю; 
  • особливу увагу приділено співпраці у сфері оборонної промисловості та підтримці високотехнологічного розвитку ВПК України, в тому числі за рахунок німецьких інвестицій; 
  • закріпили механізм екстреного реагування впродовж 24 годин та надання Україні додаткової невідкладної допомоги у випадку майбутньої агресії; 
  • угода передбачає поглиблення співпраці у питаннях компенсації збитків, спричинених російською агресією, та притягнення Росії до відповідальності за злочин агресії проти України шляхом створення відповідного трибуналу.

"Угода діє протягом 10 років з дати підписання і Німеччина продовжуватиме надавати підтримку Україні протягом усього строку дії цієї Угоди", - підкреслив Жовква.

Ознайомитись з текстом Угоди можна за посиланням.

Підписання такої ж угоди планується і з Францією, куди Зеленський вирушить після зустрічей у Німеччині.

Нагадаємо, 12 січня президент України Володимир Зеленський та прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак підписали двосторонню угоду в сфері безпеки. Це був перший безпековий договір у рамках домовленостей, які було узгоджено під час саміту НАТО у Вільнюсі між Україною, членами G7 та державами, що до них приєдналися.