ЄС вирішив розпочати переговори про вступ з Україною та Молдовою та надав Грузії статус кандидата

Фото: ua.depositphotos.com
Фото: ua.depositphotos.com

Європейська рада 14 грудня ухвалила рішення розпочати переговори з Україною та Молдовою про вступ до Євросоюзу, а також надала статус кандидата в ЄС Грузії. Про це повідомив у своєму X (Twitter) глава ЄС Шарль Мішель.

У свою чергу, він зазначив, що переговори з Боснією та Герцеговиною будуть розпочаті, "як тільки нею буде досягнуто необхідного ступеня відповідності критеріям членства". Мішель закликав Європейську комісію подати відповідний звіт до березня з метою ухвалення такого рішення. За його словами, сьогоднішні рішення є "ясним сигналом надії для народів цих країн та нашого континенту".

"Перемога України. Перемога всієї Європи. Перемога, яка мотивує, надихає та зміцнює. Дякую всім, хто працював заради цього рішення, дякую всім, хто допомагав. Вітаю кожного українця й українку. Вітаю і всю Молдову, і тебе, Має [Санду], особисто. Історію творять ті, хто не втомлюється боротися за свободу", - прокоментував український президент Володимир Зеленський.

Як зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, цим рішенням Євросоюз високо оцінив реформи, які Україна провела за останні роки, і виконання всіх рекомендацій Єврокомісії. "Попереду непростий шлях. Ми єдині та готові пройти його максимально швидко", - додав він.

У свою чергу Угорщина, яка наполягає на несвоєчасності рішення щодо України, в особі прем'єр-міністра Віктора Орбана бойкотувала участь у його ухваленні. "Членство України в ЄС – погане рішення. Угорщина у цьому поганому рішенні брати участь не хоче!" – прокоментував він.

Нагадаємо, що Україна та Молдова набули статусу кандидатів у ЄС 23 червня цього року. При цьому Грузії в наданні такого статусу тоді було відмовлено. Усі три країни подали заявки вже після російського вторгнення в Україну: сама Україна – вже 28 лютого, а Молдова та Грузія – 3 березня. Боснія ж подала заявку ще в лютому 2016 року і набула статусу кандидата лиш 15 грудня 2022 року.

Як встановлено у статті 49 Договору про ЄС, будь-яка європейська країна, яка поважає цінності, зазначені у статті 2 договору, та віддана їхньому просуванню, може подати заявку на вступ до союзу. Рішення про прийняття нового члена приймається Єврорадою одноголосно після консультації з Єврокомісією та отримання згоди Європарламенту.

Таким чином, статус "просто кандидата" в ЄС наразі мають лише Боснія та Герцеговина, а також Грузія. Крім України та Молдови, ще чотири країни-кандидатки перебувають у стадії переговорів про вступ до союзу – це Чорногорія (з 2012), Сербія (з 2014), Албанія та Північна Македонія (номінально з березня 2020 року, фактично – з липня 2022 року). При цьому замороженими є переговори з Туреччиною, яка набула статусу країни-кандидата ще 1999 року.

Нагадаємо також, що 14 грудня подало заявку на вступ до ЄС і Косово, яке не визнається п'ятьма з 27 членів самого союзу (Іспанією, Словаччиною, Кіпром, Румунією та Грецією), а також країнами-кандидатками - БіГ, Молдовою, Україною, Грузією та, власне, Сербією, яка претендує на нього як свою територію.

Джерело фото: ua.depositphotos.com