Країни Балтії спільно підтримали прийом України до НАТО

Країни Балтії спільно підтримали прийом України до НАТО
Фото: Depositphotos

Латвія, Литва та Естонія виступають за якнайшвидше прийняття України у члени Північноатлантичного альянсу. Про це синхронно написали у своїх Twitter-акаунтах міністри закордонних справ Едгар Рінкевич, Габріелюс Ландсбергіс та Урмас Рейнсалу.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Балтійські друзі України повністю підтримують прийом України до НАТО якнайшвидше. Надихаюча хоробрість України може лише зміцнити наш союз", - сказано в короткій спільній заяві.

Нагадаємо, що раніше у п'ятницю президент Володимир Зеленський оголосив про рішення української влади подати заявку на членство України в НАТО у прискореному порядку.

Він, зокрема, зазначив, що приклад Фінляндії та Швеції показує, що таке приєднання до НАТО, без Плану дій щодо членства, є можливим, проте Україні все одно необхідно отримати згоду всіх 30 країн-членів союзу на її приєднання.

У зв'язку з цим президент зазначив, що поки відбуватиметься таке узгодження, Україна пропонує реалізувати її пропозиції щодо гарантій безпеки для неї та всієї Європи згідно з Київським договором безпеки, розробленим та представленим партнерам України.

У свою чергу генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг, виступивши ввечері 30 вересня, ніяк не коментував цю пропозицію, лише констатувавши, що Україна має повне право подати заявку на членство в НАТО, двері якого "залишаються відчиненими".

Самі ж балтійські країни увійшли до НАТО під час його найбільшого розширення у 2004 році: тоді до організації приєдналися також Болгарія, Румунія, Словаччина та Словенія. З квітня 2009 року членами альянсу стали також Албанія та Хорватія, у червні 2017 року – Чорногорія, а в березні 2020 року – Північна Македонія.

Джерело фото: ua.depositphotos.com