Норвегія призупинила дію спрощеного візового режиму з Росією

Норвегія призупинила дію спрощеного візового режиму з Росією

З 22 вересня Норвегія призупинила дію угоди про спрощення візового режиму з Росією. Про це повідомило Управління імміграції (UDI).

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

"Угода про спрощення візового режиму між Норвегією та Росією тимчасово призупинена з 22 вересня 2022 року. Це означає, що звичайні правила щодо документів, багаторазових віз, зборів і часу обробки також застосовуються до громадян Росії. Спрощені правила в угоді не застосовуватимуться доти, доки не буде скасовано рішення про призупинення дії угоди", - йдеться у повідомленні.

В UDI попередили громадян РФ, що наявність гостьової візи чи дозволу на проживання не гаратує їм вільний в'їзд до країни, враховуючи, що росіяни можуть зіткнутися з труднощами через скасовані рейси.

Через скасування дії угоди візовий збір для громадян РФ зросте з 35 євро до 80 євро для всіх заявників. Термін розгляду збільшено з 10 до 15 днів, а в окремих випадках до 45 днів.

Заявники також повинні підготуватися до того, щоб принести більше документів до консульства чи візових центрів, як це було до запровадження спрощеного режиму у 2007 році.

Усі інші країни Шенгенської зони, які мають прямі сухопутні кордони з Росією, вже ускладнили росіянам отримання Шенгенських віз. Зокрема, це зробили Фінляндія, країни Балтії, а також Польща.

Нагадаємо, 9 вересня Рада Євросоюзу ухвалила рішення про повне призупинення дії угоди про спрощення візового режиму між ЄС і Росією. Отже, для громадян Росії будуть діяти загальні правила візового кодексу. 

Згодом аналогічне рішення прийняла Швейцарія, яка теж не є членом ЄС, але систематично запроваджує дзеркальні рішення блоку щодо РФ.