"Перекрутили гірше нікуди": Дуда пояснив слова Моравецького про припинення постачання зброї Україні

Анджей Дуда
Анджей Дуда. Фото: пресслужба президента Польщі

Президент Польщі Анджей Дуда зазначає, що Польща продовжить Україні передачу озброєння радянських зразків, а заява польського прем'єр-міністра Матеуша Моравецького про припинення поставок була сприйнята неправильно.

Як висловився глава польської держави в інтерв'ю TVN, слова прем'єра були інтерпретовані "настільки погано, наскільки це було можливо". Дуда пояснив, що заява глави уряду стосувалася саме нового озброєння, яке закуповується для польської армії.

"Так що, на мою думку, пан прем'єр просто сказав таке: ми не передаватимемо Україні нове озброєння, яке зараз закуповуємо в рамках модернізації польської армії", - зазначив він.

Дуда додав, що так зрозумів заяву Моравецького, оскільки кілька місяців тому говорив з ним про озброєння для України, і вони зійшлися на єдиній позиції щодо неможливості передачі нової зброї.

"Ми не можемо передати комусь іншому наше нове озброєння, яке ми зараз купуємо на мільярди доларів для польської армії, щоб посилити її, зміцнити безпеку Польщі, комусь іншому. Ми не передаватимемо цю зброю, оскільки закуповуємо її для модернізації польської армії", - пояснив президент.

За його словами, він буде першим, хто виступатиме проти передачі нових озброєнь, які Польща зараз отримує з Південної Кореї чи США, таких як танки Abrams, ЗРК Patriot чи РСЗВ HIMARS.

У той же час Дуда нагадав, що Польща підписала комерційний контракт на постачання Україні самохідних гаубиць Krab, і він має бути виконаний, а також зазначив, що сторони мають і інші угоди щодо боєприпасів та машин для розмінування.

"У міру того, як ми отримуватимемо нове озброєння з Кореї, зі США, ми також відпускатимемо зброю, яка сьогодні перебуває на складі", - додав при цьому польський президент.

Він зазначив, що оснащення, що надходить із польської армії, може передаватися Україні "так само, як ми це робили досі, передаючи пострадянське озброєння".