РФ почала бити по Україні новими дронами: в ISW оцінили їх ефективність

Дрон Italmas. Фото: defence-ua.com
Дрон Italmas. Фото: defence-ua.com

Армія країни-агресора РФ під час атак по території України почала застосовувати нові безпілотники дальньої дії, які легші та дешевші за "шахеди".

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Зазначається, що під час ударів по українській інфраструктурі Росія все більше доповнює використання безпілотників Shahed-131/136 дешевшими та легшими варіантами дронів вітчизняного виробництва.

23 жовтня російські ЗМІ припускали, що російські війська вперше в Україні застосували нові безпілотники далекого радіусу дії Italmas під час атаки  на Київську область.

Російські джерела відзначають, що безпілотники Italmas легші за Shahed і їх складніше виявити та збити. Російські військові блогери відзначили, що безпілотники Italmas дешевші за Shaheds, а це означає, що їх можна більше виробляти та використовувати. 

Проте нові безпілотники не мають такої ударної сили та  навантаження, що обмежує їхню корисність. Тому російські джерела припускають, що російські війська, ймовірно, використовуватимуть безпілотники Italmas у тандемі з Shaheds.

"Росія, ймовірно, намагається розширити та диверсифікувати свій арсенал безпілотників, ракет і керованих бомб для ударів по українській критично важливій інфраструктурі напередодні осінньо-зимового сезону, а збільшення використання безпілотників Italmas, ймовірно, є частиною більш широких зусиль з диверсифікації зброї", - підкреслюють аналітики ISW. 

Зауважимо, Росія почала виробляти та застосовувати проти України власну версію іранських дронів Shahed-136.

Українська розвідка повідомляла, що при цьому, виготовляти самостійно всі деталі для безпілотників у РФ ще не можуть. Тому Росія отримує необхідні комплектуючі, які готові до збірки, зокрема, від Ірану.

Раніше речник Повітряних сил Юрій Ігнат прогнозував, що осінній та зимовий періоди стануть рекордними в Україні за кількістю російських атак дронами-камікадзе. Лише за вересень росіяни випустили по українських населених пунктах понад 500 безпілотників, а за шість місяців минулого опалювального сезону було використано проти України понад 1000 "шахедів".