Скандальні слова посла Китаю: у Чехії чекають реакції від керівництва дипломата

Ян Ліпавський
Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський. Фото: Twitter чиновника

Міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський очікує, що офіційний Пекін відмежується від заяви китайського посла щодо того, що колишні радянські республіки "не мають ефективного статусу в міжнародному плані". Про це повідомив сам Ліпавський.

За його словами, китайський дипломат фактично поставив під сумнів суверенітет низки держав: від країн Балтії до Центральної Азії.

"Посол проявив або шокуючу некомпетентність, або вкрай небезпечну позицію, що суперечить засадам міжнародного права. Очікую, що його вище керівництво дистанціюється від цих неприйнятних заяв", – висловився міністр.

Нагадаємо, заявою щодо пострадянських країн відзначився посол КНР у Франції Лю Шей. Також він назвав Крим "початково російським".

На це відреагував посол України у Франції Вадим Омельченко: він сказав, що такі заяви суперечать позиції Китаю щодо зусиль для відновлення миру в Україні на основі міжнародного права й цілей та принципів Статуту ООН.

Своєю чергою радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав слова китайського дипломата щодо Криму абсурдними.

Реакція послідувала і від представників Європейського Союзу. Зокрема, очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель вважає слова посла неприйнятними. А кілька десятків депутатів Європарламенту закликали Францію оголосити дипломата персоною нон ґрата.