Суд заочно заарештував колишнього голову НБУ Шевченка

Суд заочно заарештував колишнього голову НБУ Шевченка

Вищий антикорупційний суд 8 грудня заочно заарештував колишнього голову Національного банку України Кирила Шевченка.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Про це повідомила пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

"Слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому голові Національного банку України, який підозрюється в організації злочинної схеми заволодіння коштами банку в особливо великих розмірах", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після затримання та доставки Шевченка до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу.

За версією слідства, впродовж 2014 - 2019 років керівництво Укгазбанку забезпечило укладення 52 фіктивних договорів з "агентами", які нібито залучали до банку великих клієнтів, та безпідставно перерахувало понад 206 млн грн за їхні "послуги".

Наразі у вказаному кримінальному провадженні про підозру повідомлено 5 основним фігурантам даного злочину, серед яких колишній голова Нацбанку, який на момент злочину обіймав посаду голови правління Укргазбанку. Слідство триває.

Ексголова НБУ Кирило Шевченко заявив, що подасть апеляцію на рішення суду щодо його арешту.

"Прийняте рішення - безстрокове тримання під вартою без права внесення застави – є винятковою і найсуворішою мірою з усіх можливих. В чому сенс? Маю відповідь - політичне переслідування… Отримавши повний текст сьогоднішньої ухвали, я обов’язково подам апеляцію", - написав він у Facebook.

Нагадаємо, Національне антикорупційне бюро 8 листопада оголосило у міжнародний розшук колишнього голову Національного банку України Кирила Шевченка, оскільки той не з'явився на допит у якості підозрюваного.

Як повідомив суду прокурор Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, 20 вересня Шевченко виїхав з України за службовим паспортом у відрядження до Лондону. Воно завершилося через день, однак до України голова НБУ не повернувся, а самостійно відправив себе у відпустку до 30 вересня, яку згодом продовжив до 7 жовтня.

4 жовтня Шевченко заявив через пост у Facebook, що йде у відставку нібито через проблеми зі здоров'ям, а вже за два дні НАБУ повідомило йому про підозру. В цей же день Шевченко написав, що підозра стала для нього неочікуваною, а сам він перебуває за кордоном на лікуванні.

За словами адвоката самого підозрюваного, наразі його підзахисний знаходиться у Відні (Австрія), де став на консульський облік і орендував житло. На засіданні захисник надав суду медичний висновок приватної австрійської клініки, датований, однак, лиш 12 жовтня.