У ЄС досягли згоди щодо використання заморожених активів РФ

У ЄС досягли згоди щодо використання заморожених активів РФ
У ЄС досягли згоди щодо використання заморожених активів РФ. Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Верховний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель повідомив, що країни-члени ЄС дійшли згоди стосовно використання коштів, отриманих від заморожених активів Росії.

Про це повідомив кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк.

Він пише, що схвалення на використання доходів від заморожених активів РФ на користь України має бути в середу, 24 січня.

"Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Боррель каже, що між країнами-членами є політична згода щодо використання доходів від заморожених російських активів. Має бути зелене світло від послів ЄС у середу. Спочатку відклавши виручку на окремий рахунок, а потім використавши її на допомогу Україні", - написав він.

Конфіскація заморожених активів РФ

Зауважимо, Сполучені Штати та Європейський Союз намагаються продовжувати допомагати Києву, але поки не передали 300 мільярдів доларів російського Центрального банку, які західні уряди заморозили на початку війни.

При цьому, у США розглядають юридичні підстави, на основі можна буде передати Україні заморожені активи, більша частина з них знаходиться саме в Європі, а не в США. 

Відомо, що на даний час  Сполучені Штати вирішили передати Україні ті активи, які конфісковані у російських олігархів, що потрапили під санкції. Ці кошти будуть використовуватися для підтримки українських військових ветеранів.

Кілька тижнів тому американські сенатори представили законопроєкт, який дозволяє швидше конфіскувати такі активи. Крім того, документ гарантує, що всі кошти, одержані від конфіскації активів, будуть спрямовані на відновлення України.

Джерело фото: ua.depositphotos.com