Україна звернулася до Гааги у зв'язку із руйнуванням Каховської ГЕС

Андрій Костін, генеральний прокурор України
Андрій Костін. Фото: Facebook генпрокурора

Генеральний прокурор України Андрій Костін направив звернення до Міжнародного кримінального суду у Гаазі у зв'язку із підривом Каховської ГЕС. 

Про це 7 червня в ефірі телемарафону повідомив радник генпрокурора Максим Попов.

"В зверненні ми надали первинну інформацію, якою володіємо щодо фактів підриву Каховської ГЕС, та дали зелене світло офісу МКС, аби вони могли проводити об'єктивне, неупереджене розслідування зі свого боку", — сказав Попов.

Він пояснив, що є дві основні причини звернення Костіна до МКС. По-перше, Україна не контролює територію, де розташована ГЕС. Повноваження, які має Міжнародний кримінальний суд, дають йому можливість розслідувати цю справу.

По-друге, українська сторона вважає, що оскільки зараз існують маніпуляції стосовно того, хто винен у підриві дамби, важливо, щоб свій вердикт надав орган міжнародного правосуддя. Це підсилить позицію України та дасть відповіді на запитання тих, хто має сумніви.

Під час розслідування важливо зрозуміти, яку саме зброю використали росіяни для підриву. Україна має докази для міжнародних фахівців, які доводять, що саме Росія здійснила теракт.

Нагадаємо, українські правоохоронці розпочали розслідування за статтею екоцид за фактом підриву російськими окупаційними військами Каховської ГЕС. Водночас, як пояснив президент Володимир Зеленський, Україна звертається до МКС, щоб залучити міжнародне правосуддя до розслідування підриву дамби.