Вигнаний зі "Слуги народу" нардеп Шевченко увійшов у групу, створену ексчленами фракції ОПЗЖ

Вигнаний зі "Слуги народу" нардеп Шевченко увійшов у групу, створену ексчленами фракції ОПЗЖ
Євгеній Шевченко. Фото: скріншот білоруського телеканалу ОНТ

Депутат Верховної Ради Євгеній Шевченко увійшов до складу депутатської групи "Відновлення України". Про це було оголошено на засіданні парламенту 21 вересня, повідомив у Telegram-каналі нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Крім того, він повідомив, що парламентарі 299 голосами підтримали дострокове припинення повноважень позафракційного депутата Дмитра Шенцева, який напередодні написав заяву про складення повноважень. На сайті Ради в результатах голосувань за 21 вересня вже відображаються зазначені зміни.

Таким чином, без Шенцева в Раді залишиться 418 депутатів, хоча її конституційний склад становить 450 нардепів. Оскільки Шенцев був обраний від мажоритарного округу (№176, Харківська область, балотувався від партії "Опозиційний блок"), заміни йому наразі не буде через неможливість провести в його окрузі позачергові виборі через воєнний стан.

Нагадаємо, що Шевченко був обраний до Ради на виборах 2019 року від округу №76 у Запоріжжі. Тоді він балотувався від пропрезидентської партії "Слуга народу" та зрештою увійшов до її фракції в парламенті.

Однак у травні 2021 року фракція більшістю голосів ухвалила рішення про виключення Шевченка зі свого складу за "систематичні висловлювання та дії, що розходяться з політикою президента".

Про виключення Шевченка було оголошено після затримання перед цим в Мінську в результаті спецоперації з перехоплення рейсу авіакомпанії Ryanair Афіни — Вільнюс журналіста з Білорусі Романа Протасевича, який свого часу заснував політичний Telegram-канал Nexta, що відіграв значну роль у координації масових протестів у Білорусі 2020 року, що розпочалися після президентських виборів 9 серпня 2020 року.

Шевченко привітав такі дії з боку Білорусі. Раніше ж він багаторазово висловлювався на підтримку фактичної білоруської влади. Зокрема, 11-12 лютого 2021 року Шевченко був присутній на Всебілоруських народних зборах, які проходили в Мінську і на яких виступав, зокрема, і Олександр Лукашенко, а 20 квітня особисто зустрівся з Лукашенком у Палаці Незалежності у Мінську, після чого і виникла ініціатива виключити його з фракції СН.

В свою чергу, зазначимо, що група "Відновлення України" була створена у травні 2022 року переважно з позафракційних депутатів, що виходили з фракції "Опозиційна платформа - За життя" ще з березня. До неї, зокрема, приєднався й інший вигнаний зі "Слуги народу" депутат - Олександр Юрченко.

Натомість 14 квітня сама фракція ОПЗЖ призупинила роботу через рішення Ради національної безпеки та оборони про призупинення діяльності низки партій.

Через нього ж Міністерство юстиції подало позов до суду щодо заборони ОПЗЖ, однак, хоча й така підстава для розпуску відповідної фракції в Раді була введена у її регламент, керівництво парламенту червневого рішення суду про заборону партії не дочекалося: оскільки з фракції вийшла достатня кількість депутатів для розпуску, про такий розпуск було оголошено вже 12 травня.

Нардепи ж від ОПЗЖ, які не виходили з фракції до її призупинення, через тиждень після нього створили депутатську групу "Платформа за життя та мир", яка наразі налічує 26 членів.