Суд відкрив провадження щодо заборони проросійських партій: коли перші засідання

Суд відкрив провадження щодо заборони проросійських партій: коли перші засідання
Голова політради ОПЗЖ Віктор Медведчук на з’їзді партії. Фото: Depositphotos

Восьмий апеляційний адміністративний суд 23 травня відкрив провадження у низці справ про заборону діяльності політичних партій, яких керівництво України вважає проросійськими.

Про це повідомляє Міністерство юстиції. Так, відкрито провадження щодо заборони Соціалістичної партії України, "Блоку Володимира Сальдо", "Союзу лівих сил", "Опозиційної платформи - За життя", Прогресивної соціалістичної партії України, Партії Шарія, партій "Опозиційний блок", "Наші", "Соціалісти" ", "Держава" та "Ліва опозиція" .

Останнім восьми партіям в якості забезпечення позовів Мін'юсту суд також заборонив до винесення рішень по суті здійснювати фінансові операції, а банкам наказав не проводити видаткові операції цих політсил. Також суд заборонив перереєструвати офіс ПСПУ на вулиці Хрещатик, 42-А в Києві.

При цьому в прес-службі самого суду стверджують, що згадана заборона застосована не до "Опблоку", а до ОПЗЖ. Також наголошується, що Нацагентству із запобігання корупції заборонено до набрання рішенням по суті законної сили перераховувати ОПЗЖ бюджетні кошти для ведення нею статутної діяльності.

Дата засідання у справі призначена поки що тільки щодо "Опоблоку" - 8 червня о 14:00 у залі №1, ОПЗЖ - 16 червня о 10:00 у тому ж залі, "Лівий опозиції" - того ж дня о 12:00, а також Партії Шарія - о 14.00. Адреса суду: Львів, вулиця Саксаганського, 13.

Крім того, суд відкрив провадження у справі про заборону партії "Справедливості та розвитку", яка не згадувалася у рішенні влади про зупинення діяльності на період воєнного стану, проте ліквідувати яку серед інших партій все ж таки захотів Мін'юст.

Нагадаємо, що 18 березня Рада національної безпеки і оборони прийняла, а президент Володимир Зеленський ввів у дію рішення про призупинення на період воєнного стану будь-якої діяльності вищезгаданих партій. Міністерству юстиції було доручено негайно вжити в установленому порядку вичерпних заходів щодо заборони діяльності цих політсил.

Зазначимо також, що Верховна Рада 3 квітня прийняла в цілому законопроект №7172-1, який передбачає прискорений розгляд судами питань про заборону партій, а також конфіскацію всього їхнього майна після такої заборони. У середині травня закон підписав і Зеленський.

Джерело фото: ua.depositphotos.com