Війна в Україні дає Молдові шанс покласти край конфлікту у Придністров'ї — FT

Війна в Україні дає Молдові шанс покласти край конфлікту у Придністров'ї — FT
Аналітики вважають, що цей конфлікт не повинен пережити війну в Україні

Війна Росії проти Україні дає Молдові можливість нарешті вирішити 30-річний заморожений конфлікт у Придністров'ї.

Про це пише видання Financial Times.

На даний час, Придністров'я являє собою невизнану республіку, уздовж кордону Молдови з Україною де базуються 1500 російських солдатів і залишків миротворчих сил, розгорнутих після сепаратистської війни в 1992 році, яка забрала 700 життів, але більшість із них є місцевими новобранцями, і немає ротації з Росії.  

Посилаючись на слова аналітиків видання пише, що ключем до вирішення конфлікту має стати угода між офіційною владою Молдови в Кишиневі та власниками конгломерату "Шериф", який в 90-хх роках монополізував придністровську економіку та володіє мережею супермаркетів, АЗС і навіть професійним футбольним клубом "Шериф Тирасполь".

Економіка Придністров'я залежить від постачання безкоштовного газу від "Газпрому", російської державної енергетичної компанії. Це дозволяє придністровській владі підтримувати низькі рахунки за комунальні послуги та виплачувати кращі пенсії, ніж у решті Молдови, а також забезпечувати паливом електростанцію, яка постачає електроенергією всю Молдову.

"У них ідеальна бізнес-модель. У них є безкоштовний газ і вони продають його за молдовську валюту. Все, що вони хочуть, це зберегти статус-кво", — сказав Александру Фленчеа, колишній віце-прем’єр-міністр Молдови з питань реінтеграції, а нині директор аналітичного центру Initiative 4 Peace.  

Проте тепер Молдова прискорює плани припинити свою залежність від Придністров’я щодо електроенергії, і як тільки це станеться, можливо, через кілька років, економіка сепаратистів опиниться у великій біді.

Критичні зрушення відбулося минулого року, коли Україна закрила кордон із Придністров’ям. Це не тільки призупинило торгівлю, але й придушило контрабанду, яка довгий час була джерелом прибутків для сепаратистів.

У травні, через "погіршення ризиків безпеки, у тому числі терористичної загрози" так звана "влада" невизнаного Придністров'я попросила РФ збільшити кількість  російських військових на її території начебто  для захисту регіону.