Зеленський відповів на натяк Ердогана на необхідність переговорів з РФ: "Спочатку хай звільнять території"

Зеленський відповів на натяк Ердогана на необхідність переговорів з РФ: "Спочатку хай звільнять території"
Реджеп Таїп Ердоган та Володимир Зеленський. Фото: пресслужба українського президента

Президент Володимир Зеленський відкидає можливість переговорів з Росією щодо припинення війни до деокупації нею української території. Про це він сказав на брифінгу у Львові після зустічей з генеральним секретарем ООН Антоніу Гутеррішем та президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом.

За словами глави української держави останній заявив йому, що реалізація спільної з ООН та Туреччиною ініціативи щодо "зернового коридору" для проходження суден Чорним морем до українських портів дає "дипломатичне вікно домовленостей" щодо майбутнього припинення війни між Україною і Росією

"Я сказав свою думку пану президенту Туреччини, що віри немає Російській Федерації. Я вважаю, що в цьому "вікні" - російська зброя. Тому дуже здивований, що вони готові до якогось миру. Не можуть люди, які вбивають, ґвалтують, щоденно крилатими ракетами б'ють по наших цивільних містах, цивільній інфраструктурі, хотіти миру. Тож спочатку, мені здається, вони повинні звільнити наші території, а потім... Потім буде потім", — заявив Зеленський.

У свою чергу Ердоган висловив у ході брифінгу впевненість у тому, що війна між Україною та Росією все ж таки закінчиться за столом переговорів.

"Основною точкою концентрації тристоронніх переговорів з президентом України та генсеком ООН було питання того, як ми можемо закінчити війну. Місяць тому, як ви знаєте, ми – ООН, Україна, Росія та Туреччина, продемонстрували історичний приклад спільної роботи. Не лише Україна, але і весь світ почав відчувати позитивні наслідки Стамбульської угоди, яка уможливила безпечний експорт зерна на світові ринки через Чорне море", - нагадав він.

Президент Туреччини зазначив, що з 1 серпня, коли угода набула чинності, з портів Одеської області вийшло вже 25 суден та було поставлено близько 625 тисяч тонн українського зерна.

"У рамках сьогоднішньої зустрічі ми обговорювали, як сьогодні можна посилити дію існуючого механізму. Ми розглянули можливість конвертування позитивної атмосфери Стамбульських домовленостей у сталий мир. Я вірю, що війна в Україні закінчиться за столом переговорів", - заявив він.

За словами Ердогана, головна проблема полягає в тому, щоб визначити "найкоротший шлях, який приведе до столу переговорів", і додав, що з ним згоден як український президент, так і генсек ООН.

Турецький президент також заявив, що міжнародна спільнота має взяти на себе більше відповідальності, щоб реанімувати дипломатичний процес, і нагадав, що Туреччина готова бути медіатором переговорів між Україною та РФ.

Зазначимо також, що напередодні CNN Türk з посиланням на свої джерела повідомило, що російський президент Володимир Путін на зустрічі з Ердоганом 5 серпня в Сочі дав тому зрозуміти, що зацікавлений у зустрічі з Зеленським.

Причому ще наступного дня після цієї зустрічі Путіна та Ердогана - вже другої з початку повномасштабної російсько-української війни - останній повідомив, що нагадав Путіну про свою пропозицію провести в Туреччині його зустріч із Зеленським.

Нагадаємо, що раніше у четвер Зеленський обговорив з Ердоганом, зокрема, недопустимість торгівлі вкраденим Росією українським зерном, а також ситуацію довкола окупованої Росією Запорізької атомної електростанції.