Зеленський закликав "до секунди" перевіряти закордонні поїздки депутатів та чиновників

Володимир Зеленський
Володимир Зеленський у Спасо-Преображенському соборі в Одесі. Фото: пресслужба президента

Президент Володимир Зеленський вказує, що відповідність заявлених намірів щодо виїздів за кордон депутатів та чиновників реальним цілям перебування поза Україною має перевірятися дуже ретельно.

Про це він сказав у вечірньому відеозверненні, коментуючи позбавлення мандату у Верховній Раді депутата від пропрезидентської партії "Слуга народу" Юрія Арістова після скандалу з його виїздом на відпочинок на Мальдіви.

"Київ. Сьогодні мінус один депутат Верховної Ради України. Справедливо. Вважаю, що скажу зараз теж справедливо: кожен намір кудись поїхати за кордон будь-якого посадовця, будь-якого депутата варто перевіряти до секунди. Якщо хтось дуже хоче відпочити від роботи на державу, то держава від таких осіб теж відпочине", - заявив президент.

Саме відеозвернення президент записав у Спасо-Преображенському соборі в Одесі, який отримав руйнування під час російської ракетної атаки у ніч на 23 липня. У четвер президент оглянув об'єкт разом з начальником обладміністрації Олегом Кіпером.

Нагадаємо, що 27 липня у Арістова було проведено обшук, після чого йому повідомили про підозру в службовому підробленні. Виявилося, що він перебував за межами України більш ніж півтора місяці - з 5 червня по 22 липня.

Причиною для виїзду, який мав продовжуватися лише три дні, депутат вказав візит через Польщу до Литви для "поглиблення двостороннього співробітництва", однак згодом він поїхав з жінкою та дітьми на Мальдіви.

При цьому відомо, що він, перебуваючи вже за кордоном, дистанційно відкрив лікарняний в одному з приватних медичних закладів Києва: за даними Держбюро розслідувань, до електронної системи охорони здоров’я при цьому було внесено недостовірні відомості, оскільки медогляд Арістова фактично не здійснювався.