НБУ курс:

USD

41,36

+0,01

EUR

45,99

--0,16

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

Єдиний державний реєстр адрес у регіонах: стартувала верифікація

Єдиний державний реєстр адрес у регіонах: стартувала верифікація
Фото: ua.depositphotos.com

Органи місцевого самоврядування розпочали верифікувати адреси в реєстрі, щоб систематизувати адресну інформацію та створити єдине точне джерело адресних даних. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство цифрової трансформації.

Зазначається, що після цього кожен населений пункт, кожна вулиця, будівля чи споруда матимуть унікальний ідентифікатор і єдину правильну назву.

З яких етапів складається верифікація

Згідно з повідомленням Мінцифри, верифікація передбачає кілька етапів:

  • верифікацію назв вулиць; 
  • додавання геометрії вулиць; 
  • додавання історичних та синонімічних назв вулиць; 
  • додавання документів, які підтверджують існування адрес; 
  • верифікацію номерів адрес (будівлі); 
  • згодом буде проведена верифікація приміщень.

"Актуальні дані з реєстру дадуть змогу українцям користуватися держсервісами із завжди актуальними даними й уникнути можливого шахрайства щодо прав власності на нерухомість", - йдеться в повідомленні відомства.

Також в Мінцифри нагадали, що раніше відбулися навчання для представників із понад 950 громад, які працюватимуть з Реєстром адрес і наповнюватимуть його. Зараз вони отримують доступи до кабінетів Адресного реєстру та розпочинають верифікацію адрес.

В Україні з'явиться Єдиний державний реєстр адрес

Нагадаємо, у березні 2024 року Кабмін ухвалив постанову про створення трьох базових реєстрів: адміністративно-територіальних одиниць (ЄДРАТО), адрес (ЄДРА), будівель та споруд (РБС). 

Упровадження реєстрів стане не тільки дієвим інструментом для боротьби з корупцією, а також допоможе із розв’язанням проблем з реєстрацією власності, допоможе уникнути помилок у нарахуванні субсидій і спростить надання соціальних послуг.

Зокрема, створення відкритих реєстрів —важлива практика для країн ЄС та великий крок України до подальшої інтеграції в єдиний цифровий європейський простір.

Раніше повідомлялося, що Україна впроваджує нову систему автоматичної первинної реєстрації спеціальних майнових прав в сфері будівництва через Єдину державну електронну систему. Це дасть можливість подавати електронні заяви для реєстрації прав на нерухомість без участі державних реєстраторів.

Фото: ua.depositphotos.com