Через дефіцит електрики супермаркети відмовляться від деяких товарів

Через дефіцит електрики супермаркети відмовляться від деяких товарів

Мережі супермаркетів працюють над забезпеченням усіх магазинів альтернативним електричним живленням, і не скрізь це будуть потужні генератори. В магазинах доведеться відмовитись від деяких категорій товарів, зберігання яких потребує найбільшої кількості електроенергії.

Про це розповів директор юридичного департаменту мультиформатної мережі Novus Максим Бугаєв, пише Аgroportal.ua.

За його словами, ще влітку на мережу супермаркетів Novus у 100 магазинів в наявності було 5 генераторів, які використовували під час будівництва чи відключення електроенергії.

"На сьогодні бизько 30% магазинів забезпечені генераторами на постійній основі. Ще близько 15% — уже в дорозі. Побутові генератори більш розповсюджені. Ті, які потрібні нам, на 300-400 кВт, досить важко знайти. Споживання палива у нього близько 100 л/год, і постійно потрібно мати запас палива", — зазначив  Бугаєв. 

Він додав, що в компанії вже витратили 1,8 млн євро на придбання генераторів за останні 3 місяці. 

Також потрібно враховувати, що тариф за кіловат електроенергії роботи магазину на генераторі в 4-5 разів більший, ніж за підключення до загальної електромережі. 

"Мало придбати генератор, його потрібно ще встановити, налаштувати та обслуговувати. З цим виникає теж велика проблема через брак спеціалістів", — розповів представник Novus. 

Зазначимо, до кінця 2022 року 60% супермаркетів "Сільпо" забезпечать генераторами.

Також відомо, що генераторами обладнано вже 235 супермаркетів мережі "АТБ", закуплено ще 750 джерел живлення для оснащення магазинів. В усіх працюючих магазинах мережі організовані "Пункти незламності".

Зазначимо, що супермаркети та інший бізнес можуть скористатися кредитною програмою від держбанку для купівлі енергозберігаючого обладнання EcoFlow.