НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Коломойський залишиться під вартою щонайменше до 25 жовтня

Коломойський залишиться під вартою щонайменше до 25 жовтня
Фото: Суспільне

Хоча Ігорю Коломойському змінили запобіжний захід на заставу в 1,8 мільярда гривень, він залишиться під вартою до 25 жовтня 2024 року через несплату застави. Крім того, інша підозра передбачає тримання під вартою, тому навіть сплата застави не дозволила б йому вийти на волю. Про це повідомляє "Суспільне" із зали Шевченківського суду.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Прокурор Сергій Демінчук зазначив, що запобіжний захід для Коломойського був змінений з тримання під вартою на заставу, відповідно до вимог старшого детектива Бюро економічної безпеки України. Термін дії запобіжного заходу спливає 2 вересня 2024 року.

"Однак, наскільки мені відомо, є інша ухвала слідчого судді Печерського районного суду, за якою Ігорю Валерійовичу продовжено строк дії тримання його під вартою в межах іншого кримінального провадження. Тому він надалі буде триматися під вартою", — додав Демінчук.

Водночас адвокат В'ячеслав Криглевич заявив, що, відповідно до вимог Кримінально-процесуального кодексу України, Коломойського мали б звільнити з-під варти, але Шевченківський суд не може це зробити через наявність іншого провадження. Згідно з цим провадженням, Коломойського утримуватимуть щонайменше до 25 жовтня. 

"В будь-якому випадку ми не погоджуємося з будь-якими рішеннями, які ухвалені проти нашого клієнта. Ми все одно їх будемо оскаржувати і добиватися, щоб наш підзахисний був повністю виправданий за всіма справами, йому інкримінують", — зауважив захисник Коломойського.

Нагадаємо, 21 серпня Бюро економічної безпеки завершило розслідування проти Ігоря Коломойського. Йому пред'являють обвинувачення за чотирма статтями Кримінального кодексу України: привласнення майна, незаконні дії з банківськими документами, відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом, та службове підроблення.

Що відомо про справи, пов’язані з Коломойським

Нагадаємо, Бюро економічної безпеки за оперативного супроводу Служби безпеки України та процесуального керівництва Офісу генерального прокурора повідомили Коломойському про підозру в шахрайстві та легалізації майна, здобутого злочинним шляхом.

 2 вересня 2023 року Шевченківський райсуд відправив Коломойського під варту з можливістю вийти під заставу, чого бізнесмен робити не став і був поміщений у ізолятор Служби безпеки України в Києві. 

В рамках цієї справи Коломойському інкримінують шахрайство та легалізацію у 2013-2020 роках 570 мільйонів гривень шляхом їх виведення за кордон з використанням підконтрольної банківської інфраструктури.

Окрім цього, бізнесмена підозрюють в незаконному заволодінні в 2013-2014 роках 5,8 мільярда гривень шляхом фіктивного внесення готівки до каси ПриватБанку, співвласником якого він був. Як вважає слідство, внаслідок підробки документації кошти банку у дійсності зараховувалися на особистий рахунок Коломойського.

Коломойському загрожує довічне ув'язнення

Бізнесмену Ігорю Коломойському 8 травня, оголосили підозру в замовленні вбивства директора юридичної компанії задля особистої помсти. 

За цей злочин передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до п'ятнадцяти років або довічне ув'язнення.

Сам Коломойський із 2 вересня 2023 року перебуває в ізоляторі СБУ.