Кабмін продовжив використання паперових декларацій ввезення гуманітарки до квітня

Фото: сайт Міністерства у справах ветеранів
Фото: сайт Міністерства у справах ветеранів

Кабінет міністрів продовжив можливість використання паперових декларацій для ввезення гуманітарної допомоги в Україну до 1 квітня 2024 року. Як зазначають у Міністерстві соціальної політики, це дасть змогу організаціям, які завозять гумдопомогу, продовжувати свою діяльність за звичними процедурами.

Водночас, нагадаємо, що з 1 грудня отримувачі вже зможуть використовувати цифровий механізм для ввезення гуманітарної допомоги, тобто подавати декларацію онлайн з використанням відповідної автоматизованої системи. При цьому не є обов'язковим використання конкретно електронного чи конкретно паперового варіанту.

Таким чином, до 1 квітня триватиме перехідний період з можливістю подання декларації двома способами: у цей час фонди, громадські організації та інші отримувачі зможуть адаптувати свої процеси до використання цифрової системи та оцінити її переваги.

У цей період, як вказують у Мінсоцполітики, воно у співпраці з іншими органами влади та громадянським суспільством продовжуватиме опрацьовувати конструктивні коментарі та пропозиції для покращення правового регулювання процедури ввезення і обліку гумдопомоги.

З 1 ж листопада в Україні триває тестування цифрової платформи декларування гумдопомоги. За даними профільного міністерства, до нього вже долучились більше 300 організацій.

Нагадаємо при цьому, що Державна митна служба та Міністерство оборони у січні-вересні виявили понад 3 тисячі випадків неотримання гуманітарної допомоги військовими частинами з перевірених 9 тисяч.

Більш того, згідно з опублікованою статистикою, у червні-вересні неотримання такої допомоги було значно частішим, ніж раніше цього року: у більшості (близько 2350 випадків з 4 тисяч перевірених) отримання допомоги виявилося фікцією.