НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Засновника Telegram Павла Дурова затримали в Парижі, йому загрожує до 20 років в’язниці: всі подробиці

Засновника Telegram Павла Дурова затримали в Парижі, йому загрожує до 20 років в’язниці: всі подробиці
Павло Дуров. Фото: https://x.com/durov

Павла Дурова, засновника російських мереж "Вконтакте" і Телеграм, арештували у Франції ввечері у суботу, 24 серпня 2024 року. Це стало можливим, бо окрім російського, у нього було французьке громадянство. Дурову можуть висунути звинувачення, пов’язані з тероризмом, наркотиками, шахрайством, відмиванням грошей.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляють  французькі телеканали TF1 і BFMTV

Зазначається, що Павла Дурова було затримано французькими спецслужбами в паризькому аеропорту "Ле Бурже" під час виходу з його приватного літака. Засновник Telegram прилетів до Франції з Азербайджану.

На нього нібито було виписано французький ордер на обшук, виданий OFMI (Національним управлінням судової поліції) на підставі попереднього розслідування.

39-річного засновника Telegram супроводжували його охоронець та жінка. Затримання провели жандарми повітряного транспорту.

2021 року Дуров, який емігрував із Росії у 2014 році, отримав громадянство Франції. Останніми роками підприємець жив в Об'єднаних Арабських Еміратах. У Дубаї також знаходиться штаб-квартира Telegram.

У чому звинувачують Дурова

За даними TF1, у Франції Дурову можуть висунути звинувачення, пов'язані з тероризмом, наркотиками, шахрайством, відмиванням грошей, продажем краденого і сексуалізованими злочинами проти дітей. Усе це - через відсутність модерації в Telegram, а також через відмову адміністрації месенджера співпрацювати з владою та застосування різноманітних інструментів Telegram - таких як криптовалюта та одноразовий номер.

Французькі правоохоронні органи вважають Дурова співучасником злочинів, скоєних за допомогою Telegram, у зв'язку з відмовою від модерації контенту, зазначає співрозмовник BFMTV.

"Знаючи, що він персона нон грата у Франції, Павло Дуров мав звичку їздити в Емірати, країни колишнього СРСР, Південну Америку. Він дуже мало подорожував Європою і уникав країн, де Telegram знаходиться під наглядом", - стверджує TF1 з посиланням на неназваних правоохоронців.

BFM TV додає, що з моменту видачі поліцією Франції ордену на його арешт Дуров ще жодного разу не з'являвся у Франції.

"Тому його поява у Ле Бурже на даному етапі видається загадкою", - зазначає BFM TV.

Загалом Дурову загрожує 20 років ув'язнення.

Дурова помістили під варту

Слідчі з Національного управління по боротьбі з шахрайством при митному департаменті Франції (ONAF)  повідомили Дурову про підозру та помістили під варту. Він має бути негайно представлений до слідчого судді, а в неділю йому буде офіційно висунуто обвинувачення у численних злочинах: причетності до тероризму, розповсюдженню наркотиків, шахрайству, відмиванню грошей, скупці крадених речей.

"Павло Дуров потрапить до слідчого ізолятору. Це точно", - кажуть правоохоронці.

Віце-спікер Держдуми РФ Владислав Даванков звернувся до очільника МЗС країни-агресорки Сергія Лаврова з проханнями посприяти звільненню Дурова.

У випадку відмови французької влади випустити Дурова, Даванков пропонує "докласти усіх зусиль для його переміщення на територію ОАЕ або Російської Федерації". 

Але у Франції заявили, що судитимуть Дурава згідно місцевого законодавства і не видаватимуть іншій країні, так як він має французьке громадянство.

Навіщо Франція арештувала Дурова

TF1 зазначає, що для слідства ця операція з міжнародним резонансом переслідує низку цілей.

По-перше, вона покликана дати поштовх боротьбі зі злочинною діяльністю в Telegram.

По-друге, вона має на меті чинити тиск на європейські країни, щоб вони активізували спільні зусилля, спрямовані на те, щоб Telegram був обмежений в питаннях тероризму.

"Telegram — це кубло злочинного контенту. Багато акаунтів у цій системі використовуються організованою злочинністю. З роками він став платформою номер один для організованої злочинності і тероризму", — заявив один із слідчих.

На тлі арешту впав курс криптовалюти TON

Криптовалюта Toncoin, яка використовується в Telegram як внутрішній засіб розрахунку, стала стрімко втрачати в ціні після повідомлень про арешт Павла Дурова.

Курс криптовалюти обвалився щонайменше на 15 відсотків - TON на фоні новини про арешт засновника Telegram торгувався на біржі OKX за ціною в шість доларів.

Заборона Telegram в Україні

25 березня у Верховній Раді було зареєстровано законопроект №11115, яким пропонується врегулювати роботу соціальної мережі Telegram та інших соцмереж в Україні.

Законопроєкт вносить важливі зміни в сферу медійного законодавства, виділяючи провайдерів платформ для спільного доступу до інформації як окрему категорію медійних суб’єктів. Ці платформи повинні характеризуватися наявністю сторінок та облікових записів, через які розповсюджується масова інформація, відповідно законів "Про медіа" та "Про авторське право і суміжні права".

Голова комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики, депутат від "Слуги народу" Микита Потураєв заявив, що Київ не може регулювати месенджер Telegram, тому парламент може ухвалити закон, за яким "або соціальні мережі чи платформи встановлюють діалог з українською державою, або держава їх просто закриває".

Українська розвідка підтверджує, що використання Telegram несе в собі певні ризики для національної безпеки країни, тому необхідно знайти способи вирішення цієї проблематики, заявив представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов.

Як заявляв у листопаді тодішній секретар РНБО Олексій Данілов, головна загроза від Telegram-каналів – це анонімність власників і відсутність будь-якої відповідальності за розповсюдження неперевіреної, фальсифікованої і маніпулятивної інформації. Ціна такої роботи – життя десятків людей цивільних і військових.