Єврокомісії заборонила співробітникам користуватися TikTok: які причини

Фото: AFP

Дві найбільші політичні інституції Європейського Союзу заборонили використання TikTok на телефонах співробітників з міркувань кібербезпеки, що свідчить про зростання занепокоєння щодо китайського додатка для обміну короткими відео та даних його користувачів.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що TikTok, який належить китайській фірмі ByteDance, перебуває під пильною увагою урядів і регуляторів через побоювання, що уряд Китаю може використовувати цей додаток для збору даних користувачів або просування своїх інтересів.

Європейський комісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон повідомив про таку заборону для співробітників Європейської комісії. Водночас він відмовився підтвердити, чи стикалися вони з будь-якими інцидентами, пов’язаними з використанням TikTok.

Виконавча комісія ЄС заявила, що рішення стосуватиметься робочих і особистих телефонів і пристроїв.

"Щоб підвищити свою кібербезпеку, Рада корпоративного управління Комісії вирішила призупинити використання програми TikTok на своїх корпоративних пристроях і на персональних пристроях, зареєстрованих у службі мобільних пристроїв Комісії", — йдеться в заяві.

"Цей захід спрямований на захист Комісії від загроз кібербезпеці та дій, які можуть бути використані для кібератак на корпоративне середовище Комісії", - додали в ньому.

Своєю чергою, у Tiktok заявили, що розчаровані і здивовані тим, що Єврокомісія не звернулася до того, як запровадила заборону.

Представник TikTok сказав, що Єврокомісія не надала жодних пояснень свого рішення.

"Ми вважаємо, що це призупинення є помилковим і заснованим на фундаментальних неправильних уявленнях. Ми зв’язалися з Комісією, щоб виправити ситуацію та пояснити, як ми захищаємо дані 125 мільйонів людей у ​​всьому ЄС, які відвідують TikTok щомісяця", — сказав речник компанії.

За його словами, відповідні служби також відстежують і оцінюють усі можливі витоки даних, пов’язані з додатком, і розглядатимуть оцінку Європейської комісії перед тим, як сформулювати рекомендації владі Європейського парламенту.

Зазначимо, TikTok, материнською компанією якого є китайська компанія ByteDance, вже стикається з забороною в США.

Так, Сенат США 14 грудня ухвалив законопроект, який забороняє чиновникам використовувати китайську програму для обміну короткими відео TikTok на державних телефонах і пристроях.

Зараз у США планують повністю заборонити TikTok. Сенатор від республіканської партії Джош Хоулі заявив, що представить відповідний законопроект вже найближчим часом.