НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

"єЧерга" для автобусів: кількість пунктів, де можна обрати час перетину кордону, збільшилась до 21

"єЧерга" для автобусів: кількість пунктів, де можна обрати час перетину кордону, збільшилась до 21
Фото: ua.depositphotos.com

До переліку пунктів пропуску, де пасажирські перевізники можуть реєструватись на конкретний час перетину кордону, додали пункт пропуску "Ужгород – Вишнє-Нємецьке" зі Словаччиною. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад та територій.

Таким чином, кількість пунктів пропуску, де функціонує слотована черга, складатиме 21, а саме:

  • всі пункти пропуску з Румунією (п’ять); 
  • всі пункти пропуску зі Словаччиною (два); 
  • десять пунктів пропуску з Молдовою; 
  • один пункт пропуску з Угорщиною; 
  • три пункти пропуску з Польщею.

У відомстві зазначають, що всього "єЧерга" працює на 28 пунктах перетину кордону, з яких на семи наразі доступна лише реєстрація в системі, без можливості обирати час перетину кордону.

Рух автобусів у новій черзі на пункті пропуску "Ужгород – Вишнє-Нємецьке" почнеться 16 вересня о 12:00. Реєстрація у новий тип черги доступна перевізникам з 12:00 13 вересня.

У міністерстві наголосили, що реєструватись на чіткий слот для перетину кордону мають перевізники, що виконують як регулярні, так і нерегулярні рейси.

Також повідомляється, що за час функціонування "єЧерги" для автобусів за онлайн-записом відбулось понад 135 тисяч перетинів кордону.

Загалом за серпень у системі "єЧерга" було зафіксовано майже 16 тисяч перетинів на 28 міжнародних пунктах пропуску.

Найпопулярніші пункти пропуску для перетину кордону автобусами

В Мінінфраструктури назвали найпопулярніші маршрути:

1. Київ-Кишинів — 168 перетинів.

2. Чернівці-Варшава — 153 перетини.

3. Херсон-Щецин — 148 перетинів.

За даними відомства, пунктами пропуску-лідерами стали  "Шегині-Медика", "Рава-Руська-Хребенне" та "Ягодин-Дорогуськ" на кордоні з Польшею.

Перетин кордону прискорився в рази

Мінінфраструктури відзначило ефективність запровадження системи слотування для автобусів у межах системи "єЧерга" на пунктах пропуску.

Завдяки можливості бронювати час перетину кордону 70% автобусів тепер заїжджають на пункт пропуску без потреби очікувати у фізичній черзі, що значно покращує процес перетину кордону для пасажирів.

Заступник міністра Сергій Деркач зазначив, що раніше пасажири могли очікувати у черзі до семи годин, а зараз середній час очікування на українському боці кордону складає близько 80 хвилин.

"єЧерга" для автобусів

Нагадаємо, у серпні 2023 року послуга "єЧерга" була масштабована на автобуси.

Вже 21 серпня проєкт "єЧерга" для пасажирських автобусів було розширено на шість пунктів пропуску.

А 8 лютого 2024 року доступ до електронної черги для перетину кордону автобусами поширили на всі контрольно-пропускні пункти з Євросоюзом та Молдовою.

На першому етапі головна мета запровадження цього інструменту – створення актуальної мережі регулярних маршрутів, які виконуються, та аналіз навантаження на кордон загалом та окремі пункти пропуски.

На основі отриманих даних на другому етапі реалізації послуги кожен автобус (регулярний та нерегулярний) може обрати час перетину кордону.